Patriciu: Cu siguranţă nu fac un nou partid, dar sper ca el să apară, să fie tânăr şi altfel

Autor: Ioana Câmpean - Mediafax 03.06.2011

Omul de afaceri Dinu Patriciu precizează că, în mod sigur, nu face un partid nou, dar că speră ca acesta "să apară, să fie tânăr şi altfel", "să aibă viziunea pragmatică şi eficientă a unor oameni care ştiu pe ce lume trăiesc".

Patriciu scrie, într-un editorial publicat în "Adevărul", că partidele fac doar programe de guvernare, se bat în detalii, n-au o viziune, n-au un proiect şi, de accea, arhitectura sistemului este în suferinţă.

"De aceea, mărturisesc, sufăr de o profundă lipsă de respect pentru producătorii de vorbe. Toţi sunt între ei «excelenţe» şi pentru public «preşedinţi» de ţară, de partid, de judeţ, de organizaţie, de asociaţie, de ceva, orice, într-o lume a puterii în care «preşedinte» şi «matroană» sunt tot una. Mărturisesc că nu mi-am dorit niciodată să mă număr printre ei, deşi am crezut şi uneori mai cred, naiv, că se poate face ceva. De aceea scriu, dar cu siguranţă nu fac un partid nou (chiar sintagma mi se pare ridicolă), dar sper ca el să apară, să fie tânăr şi altfel. Să aibă viziunea pragmatică şi eficientă a unor oameni care ştiu pe ce lume trăiesc", adaugă Dinu Patriciu.

El mai scrie că, între timp, nu îl supără nicio alianţă vremelnică, însă cu o condiţie, "ca ea să nu fie un compromis care te compromite sau prin superficialitate îţi jigneşte inteligenţa".

"Adunătura de proşti e evident mai nocivă decât fiecare luat în parte. Un exemplu este şi turma de la guvernare", susţine Patriciu.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a susţinut, marţi seară, într-o emisiune televizată, că, dacă ar fi în locul lui Dinu Patriciu şi ar crede lucrurile pe care acesta le scrie despre partidul al cărui membru este, i-ar fi ruşine să mai fie membru al PNL şi ar pleca din formaţiune.

Întrebat dacă este de părere că Dinu Patriciu va trece de la scris la fapte şi va înfiinţa un nou partid, Crin Antonescu a răspuns: "Dacă aş fi în locul lui Dinu Patriciu şi aş ajunge să scriu, deci să cred acele lucruri despre partidul în care sunt membru, mi-ar fi ruşine să mai fiu membru, aş pleca de acolo şi, sigur, dacă aş dori şi aş avea posibilitatea, mi-aş înfiinţa alt partid".

Întrebat dacă aşteaptă ca Dinu Patriciu să demisioneze din PNL, Antonescu a spus: "Eu nu aştept şi nu-mi doresc, dar, dacă aş fi în locul domniei sale, având aceste convingeri, asta aş face".