Franks: BNR ar putea fi nevoită să întărească politica monetară pentru a restrânge lichiditatea din piaţă

Autor: Marius Oncu 03.06.2011

Banca Naţională a României (BNR) ar putea fi nevoită să întărească politica monetară în lunile următoare pentru a restrânge lichiditatea din piaţa financiară în contextul acumulării unor presiuni inflaţioniste "semnificative", a declarat şeful misiunii de evaluare a FMI pentru România, Jeffrey Franks, într-un interviu acordat Bloomberg .


"Nu există nicio îndoială că presiunile inflaţioniste sunt semnificative în România la acest moment. Trebuie să existe o mişcare într-o direcţie de înăsprire (a politicii monetare, n.r.), ar fi adecvată o reducere a lichidităţii, după care să vedem cum arată prognozele de inflaţie pentru 2012. Iar dacă în viitor este nevoie, BNR ar trebui să ia măsurile corespunzătoare", a spus Franks.

Dobânda de politică monetară a BNR, de 6,25%, este cea mai ridicată din Uniunea Europeană.

În România sunt prezente mai multe bănci din Grecia, respectiv EFG Eurobank prin Bancpost şi National Bank of Greece prin Banca Românească, în timp ce Piraeus Bank, Alpha Bank, Emporiki Bank şi ATEbank activează sub brand propriu.

ATEbank a anunţat, la sfârşitul lunii mai, că vrea să vândă participaţia majoritară pe care o deţine la ATEbank România, măsură care face parte dintr-un plan de restructurare necesar pentru respectarea reglementărilor Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat
Banca elenă controlează 74,12% din acţiunile ATE Bank România, un alt acţionar important fiind International Finance Corporation, membră a grupului Băncii Mondiale, cu 15% din capitalul social al băncii.