15.000 de joburi noi pe entry-level, dar cu salariul la jumătate faţă de acum 3 ani

Autor: Ana Raduta 04.06.2011

Piaţa muncii pune în prezent la bătaie peste 15.000 de locuri de muncă entry-level, dar candidaţii trebuie să accepte salarii mai mici decât cele care se ofereau în 2007-2008, oferta plasându-se de cele mai mult ori la 250-300 euro, faţă de 500 de euro înainte de criză.



"Sunt salarii pe care oamenii au ajuns să le accepte pentru că înţeleg că nu este o perioadă uşoară şi că angajatorii au de unde alege. Este absurd să ceri mulţi bani, atunci când nu ştii să faci mare lucru", spune Iuliana Badea, director executiv în cadrul companiei de recrutare Lugera & Makler.

Astfel, celor care până acum s-au plâns de blocajul existent pe piaţa muncii le-au crescut şansele să-şi găsească un loc de muncă, atâta vreme cât acceptă noile condiţii de angajare. Dacă în 2007 şi 2008 erau situaţii în care un junior ajungea să câştige încă din primele luni 500 de euro, în prezent acelaşi salariu se căştigă după trei-patru ani de experienţă.

Un candidat care aplică pentru o poziţie de intrare trebuie să ştie încă de la început că este puţin probabil să câştige mai mult de 300-350 de euro, în cele mai bune cazuri. De cele mai multe ori, un salariu de început este stabilit la un plafon de aproximativ 250 de euro. După circa un an, salariul începe să crească, însă majorările nu sunt exponenţiale, ci se încadrează în jurul unei marje de 10%.

Salarii mai mari primesc, în general, cei care se angajează în IT şi bănci, acolo unde sunt cei mai bine plătiţi angajaţi, dar şi atunci cănd candidaţii au un avantaj competitiv clar, cum ar fi cunoaşterea unei limbi străine rare.

De multe ori, nici măcar o diplomă de studii în străinătate nu asigură însă un câştig cu mult mai mare.

Pentru aceşti bani, candidaţii trebuie să puncteze câteva aspecte importante în CV-ul lor - să aibă studii superioare, să vorbească măcar o limbă străină şi să mai fi lucrat în domeniu între unu şi trei ani, adică să fie la primul sau la al doilea loc de muncă.

Cu aceste date, un tânăr s-ar putea angaja ca operator de date într-un companie de servicii externalizate, ca assistant manager, ofiţer de front office într-o bancă, administrator de reţea într-o companie de IT sau junior copywriter într-o agenţie de publicitate, acestea fiind câteva dintre poziţiile deschise în momentul de faţă de companii.

Pe site-urile de recrutare sunt disponibile peste 15.000 de locuri de muncă entry-level, care se adresează candidaţilor cu o experienţă de cel mult trei ani în domeniu. În Bucureşti este cea mai variată ofertă, însă şi în oraşele din provincie se fac angajări.

Băncile, companiile din sectorul serviciilor externalizate şi din comerţ au cele mai multe anunţuri, dar oportunităţi sunt şi pentru cei care vor să lucreze în IT, în publicitate sau marketing.