Bal la PDL: Au căutat un tehnocrat şi au dat peste "Tehnocratu' "

Autor: Iulian Anghel 04.06.2011

Parcă singurul lor destin pe lume este să se facă de râs.


Elena Udrea îi cere apăsat demisia lui Emil Boc, şeful ei, dar se suceşte ca răsărita după Soare imediat ce Traian Băsescu o dă la întors.
Sebastian Lăzăroiu îi cere şi el demisia lui Emil Boc rezultată din analizele lui de superexpert în manipulări publice şi sondaje, dar ajunge ministru al muncii în cabinetul acestuia şi toată lumea aplaudă: Ce bine că s-a alăturat echipei!

Purtătorul de câvânt al PDL, Sever Voinescu, întrece culmea ridicolului: "Îi doresc mult succes lui Sebastian Lăzăroiu. El s-a alăturat unei echipe guvernamentale care are un program extrem de ambiţios. Are puţină importanţă că este din afara partidului, este important că s-a alăturat echipei!".

Măi să fie! Peste năpăstuitul de soartă PDL a dat în sfârşit norocul chior. Să mai zică acum cineva că Guvernul nu şi-a tras ministru tehnocrat!
O lună şi jumătate a tot învârtit PDL la nume şi la prenume, de la oameni de partid şi până la "tehnocraţi" pentru postul de ministru al muncii. Bietul Emil Boc şi-a tocit pingelele de la Palatul Victoria la Palatul Cotroceni căutând să-i smulgă preşedintelui un mormăit de aprobare, de parcă prin telefon nu se puteau înţelege.

Sebastial Lăzăroiu i-a trântit-o peste ochi lui Emil Boc cum nici Victor Ponta sau Crin Antonescu nu s-ar fi priceput mai bine.

Nu ajungea şef în PDL dacă nu era Traian Băsescu! Ar trebui să plece din poziţia de prim-ministru, dacă PDL mai vrea să aibă vreo şansă în alegerile viitoare! (Cu alte cuvinte, un nimeni.)
Asta îi spunea public Lăzăroiu lui Emil Boc la două zile două ce acesta în zdrobise în alegeri pe Vasile Blaga, cu sau fără ajutorul lui Traian Băsescu. Şi îi spunea asta din poziţia de "analist independent" şi "fost" la Cotroceni, unui om care, de când s-a lansat în politică, nu a pierdut nicio bătălie electorală: a ajuns deputat pe banii lui şi de două ori primar al unuia dintre cele mai importante oraşe ale României, Clujul. Că se găseşte în situaţia de astăzi este şi vina lui, dar nu în totalitate. Preţul pentru realegerea lui Băsescu pentru al doilea mandat îl plătim din plin cu toţii şi astăzi.

Cum acceptă Lăzăroiu să-i fie subaltern unui om pentru care nu are nicio consideraţie şi cum de acceptă Boc un asemenea coleg în Cabinet care, pe deasupra, nu are nicio calificare evidentă pentru poziţia care o ocupă de astăzi?

Aşa cum acceptă ca Elena Udrea să o facă pe şefa şi să refuze modestă prezumtiva poziţie de premier, cum acceptă ca toţi din partid să-şi dea cu părerea despre schimbarea lui şi să-i bage pe gât miniştri.
Dacă Adrian Năstase ar fi fost o singură zi şef în PDL toţi de mai sus erau făcuţi într-un minut afişe de perete.

Dar acum că Traian Băsescu a decis că Sebastian Lăzăroiu este "tehnocratu' " toată lumea dă onorul.


Elena Udrea se unduieşte pisiceşte: "M-a sunat premierul să mă consulte..." Pe dracu!

Mai acum o lună şi jumate fostul numărul doi în PDL, Vasile Blaga se lăuda că partidul are nu un om pentru un minister, ci atâţia oameni buni încât să facă patru guverne dintr-odată. Da, de vede şi din avion.

Nu ar fi de mirare, de accea, ca peste o vreme, partidul să-şi găsească şi premierul "tehnocrat", după lungi cercetări socio-profesionale. De ce nu în persoana lui Sebastian Lăzăroiu?
Până una alta, Lăzăroiu, modest, şi promite că va învăţa repede de la "foştii". Într-o vreme în care medici şi profesori calificaţi, ingineri şi economişti sunt daţi afară din şcoli, spitale, îşi pierd locurile de muncă în companii, noul ministru al muncii, tobă de sondaje, se pune cu burta pe carte la Ministerul Muncii pe "protecţie socială" unde, spune el, mai ştie câte ceva. Are şi de unde învăţa.

De pildă de la secretarul de stat Nicolae Ivăşchescu. Omul a ajuns şi el prin minister acum un an, paraşutat dintr-o firmă de construcţii (de fapt, toată viaţa nu a lucrat decât în construcţii). A terminat o facultate particulată pe la vrei 37 de ani şi de atunci diplomele au tot curs - toate obţinute Dumnezeu ştie cum în domeniul apărării, ultima la "Facultatea SRI". Omul ăsta era cât pe ce să fie ministru al muncii - de altfel, Boc l-a şi nominalizat ca interimar până s-a prins că dă cam prost. Ce caută la Ministerul Muncii? Uitati-vă pe declaraţia lui de avere si poate faceţi vreo legătură între averea care îi poate fi estimată la câteva milioane de euro şi poziţia pe care o ocupă. Şi dacă cu Ivăşchescu care este constuctor se poate la Ministerul Muncii, de ce să nu se poată şi cu Lăzăroiu, profesor la una dintre cele mai curioase facultăţi din România care pregăteşte studenţi în ştiinţe politice - studenţi care, ajunşi în anul trei de studiu, nu ştiu cine este prim-ministru în ţara asta şi cred că Germania este condusă de un preşedinte.