"Asigurăm bilete la business class pentru firmele străine care nu îşi respectă contractele"

Autor: Mediafax 05.06.2011

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat sâmbătă că invită firmele străine de construcţii care nu îşi respectă contractele pentru lucrări la infrastructură să plece în ţările lor, spunând că există un aeroport cu un terminal nou şi le vor fi asigurate bilete la business class.

Boagiu a declarat, într-o conferinţă de presă la Huşi, că "debandada din implementarea contractelor pe construcţii de drumuri, căi ferate şi căi navale în România trebuie să se oprească".

"Prin noile contracte toţi constructorii sunt obligaţi să aibă grafice de execuţie cu şase termene intermediare. Nerespectarea unuia dintre ele atrage după sine o penalizare de 500.000 de euro, iar pentru fiecare zi de întârziere o suplimentare de 0,1 la sută pe zi din valoarea contractului. În momentul în care se ajunge la o valoare de 15 la sută din contract, atunci acesta se reziliază. Ştiu că nu a plăcut acest lucru, nici rezilierile care au fost până acum şi nici penalităţile care le-am aplicat, de 40 de milioane de euro în ultimele zile pentru constructorii de drumuri şi încă 24 de milioane de euro pentru firma care execută reabilitarea căii ferate de pe Valea Prahovei. Nu place nimănui, dar debandada din implementarea contractelor pe construcţii de drumuri, căi ferate şi căi navale în România trebuie să se oprească", a afirmat Anca Boagiu.

Ea a spus că i-a invitat pe constructorii din străinătate să plece dacă nu reuşesc să îşi ducă la îndeplinire contractele în termenele prevăzute.

"Cine nu vrea să muncească în România, există un aeroport cu un terminal nou, frumos, în formă de vioară. Îi însoţim cu servicii de protocol, le asigurăm şi bilete la business class şi îi rugăm frumos să plece în ţările de unde au venit, cu penalităţile aferente. Dacă vin cu un pedigree care îi califică în momentul în care semnează contractul cu noi, atunci să-l meţină şi în Romania", a mai declarat Boagiu.

Ministrul Transporturilor a adăugat că şi prefecţii au "mână liberă" să urmăreasă lucrările din teritoriu şi să intervină atunci când este cazul, alături de regionalele de drumuri şi căi ferate.