Mitul germanilor muncitori, spulberat de greci, italieni şi spanioli

Autor: Simona Simionescu - Gândul 05.06.2011



Germanii nu sunt cei mai muncitori europeni, ci locuitorii ţărilor din sudul Europei, arată un raport realizat de banca franceză Natixis, citat de AFP.

Nemţii muncesc doar 1.390 ore/an, în medie, comparativ cu grecii (2.119 ore), italienii (1.773 ore), portughezii (1.719 ore) şi spaniolii (1.654 ore), potrivit analizei bazate pe cifrele biroului european de statistică Eurostat şi ale Organizaţiei pentru Dezvoltare şi Cooperare Economică (OECD).

Economistul-şef Patrick Artus, autorul analizei, contrazice astfel declaraţiile cancelarului Angela Merkel. Recent, oficialul german a declarat că locuitorii din statele cu datorii precum Grecia, Spania şi Portugalia sunt leneşi.
La nivel mondial, Mexic şi Japonia sunt ţările în care se munceşte cel mai mult, respectiv aproape zece ore pe zi fără întrerupere, arată un alt studiu, realizat de OECD. Astfel, un mexican lucrează 9,9 ore/zi, din care 4,2 ore sunt neplătite, iar un japonez, 9 ore/zi, din care 2,7 ore nu sunt plătite.

Analiza băncii Natixis nu face referire şi la România. Un alt studiu, realizat de European Industrial Relations Observatory în 2009, arată că angajaţii români muncesc 41 de ore pe săptămână, în medie. Citiţi mai mult despre cei mai muncitori europeni pe www.gandul.info