Turcii de la Garanti împrumută 22,5 milioane de euro de la Banca Mondială

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax 05.06.2011

Garanti Bank România, filiala locală a unuia dintre cele mai mari grupuri financiare din Turcia, vrea să contracteze o finanţare de până la 22,5 milioane de euro de la IFC, divizie a grupului Banca Mondială, pentru creditarea întreprinderilor mici şi mijlocii. Acordarea finanţării va fi supusă aprobării boardului IFC în luna iulie.

Turcii au luat anul trecut un împrumut de 10 milioane de euro de la BERD, tot pentru finanţarea firmelor mici. Garanti Bank România a obţinut profit în perioada ianuarie-martie, pentru prima dată de la lansarea operaţiunilor de retail, respectiv din 2007, având un câştig de 2,4 milioane euro.

La sfârşitul anului trecut, banca avea o reţea naţională de 65 de unităţi, peste 150 de bancomate, peste 6.000 de terminale POS şi aproximativ 200.000 de clienţi. Garanti avea active de 1,5 miliarde de euro la sfârşitul lunii martie, fiind astfel un jucător de talie medie pe plan local.

Banca s-a dezvoltat rapid preponderent prin vânzarea de credite în ultimii ani, astfel că este dependentă de finanţările primite de la grup şi de pe pieţele financiare.