Angajaţii tineri din România, printre cei mai demotivaţi din lume. Cum comentaţi?

Autor: Adelina Mihai 05.06.2011

Stresul, nesiguranţa locului de muncă, orele suplimentare şi problemele de sănătate sunt principalele probleme pe care le întâmpină tinerii din toată lumea, acestea fiind motivele pentru care numai unu din cinci angajaţi cu vârsta de până în 29 de ani are un grad ridicat de motivare în cadrul companiei. În România, numai 12% din angajaţii tineri au un grad ridicat de motivare la locul de muncă, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare GfK, care a măsurat identificarea angajaţilor cu succesul organizaţiei în care lucrează, dedicarea lor şi disponibilitatea de a rămâne la actualul angajator.

"Lipsa investiţiilor în programe de dezvoltare, creşterea sarcinilor angajaţilor, închiderile de fabrici şi insolvenţele din ultimii doi ani i-au demotivat pe tineri. Cred că 10-15% din companii au lucrat cu un efectiv de salariaţi mai mic decât cel necesar pentru îndeplinirea sarcinilor, de aceea adesea au fost cazuri în care doi angajaţi au fost nevoiţi să muncească pentru trei", a spus Sorin Faur, coordonator regional al departamentului de resurse umane al companiei de audit şi consultanţă BDO Balkans, funcţie din care coordonează activitatea din 7 ţări.

Studiul a fost realizat de GfK Custom Research pe un eşantion de 30.000 de angajaţi din 29 de ţări. Rezultatele cercetării mai arată că numai 21% dintre cei cu vârsta între 18 şi 29 de ani au un nivel foarte ridicat de angajament faţă de organizaţie, faţă de 31% în rândul celor care au peste 60 de ani. Această distanţă de 10 % între tineri- care au funcţii de execuţie- şi cei care de multe ori se află la conducere poate crea probleme reale pentru companiile din lume, pentru că există riscul diviziunilor la locul de muncă şi al resentimentului între generaţii, spun autorii studiului.

"Angajatorii nu sunt interesaţi să testeze şi să evalueze valorile personale ale fiecărui angajat. Ei vor să aibă coerenţă în valorile grupului, fără să identifice dacă angajatul respectiv se integrează în grup. Nu există o relaţie la nivel personal între angajator şi angajat, iar rezultatele se vor vedea mai târziu", a spus Mihaela Feodorof, managing partner al firmei de consiliere în educaţie şi carieră Yourway Life& Career Counseling.

Ea a mai spus că angajaţii tineri sunt mai demotivaţi pentru că oferta de locuri de muncă disponibile a scăzut faţă de anii anteriori, iar aceştia au rămas fără argumentul că pleacă la concurenţă pentru a obţine o creştere salarială.

Unele ţări se confruntă cu probleme mult mai mari din punctul de vedere a angajamentului tinerilor aflaţi pe piaţa muncii. Dacă în Macedonia (36%), Franţa (32%) şi Turcia (32%) aproape o treime din tinerii cu vârsta între 18 şi 29 de ani au un nivel ridicat de angajament faţă de compania pentru care lucrează, în Ungaria şi Cehia (6%) şi Serbia şi Portugalia (7%) retenţia tinerilor talentaţi poate deveni problematică. România se poziţionează în a doua parte a clasamentului global, tinerii având un nivel mai scăzut de angajament faţă de angajaţii mai în vârstă.

De asemenea, pe piaţa locală comparaţia între generaţii în ceea ce priveşte sursele de stres la locul de muncă arată că impactul locului de muncă asupra sănătăţii îi preocupă mai mult pe tinerii de 18-29 de ani (48%) decât pe cei cu vârsta peste 50 de ani (31%), deşi nivelul de stres este resimţit similar de cele două categorii de angajaţi.