Opinie Cristian Hostiuc: Boc, pe urmele lui Borcea – Lăsaţi-ne să ne pregătim pentru ieşirea din criză

Autor: Cristian Hostiuc 05.06.2011

În lumea autohtonă a fotbalului a făcut carieră o expresie a şefului echipei de fotbal Dinamo, Cristi Borcea: "Lăsaţi-ne să ne pregătim de Champions Leagues". Şi de atunci - cred că sunt vreo 8 ani - Dinamo se tot pregăteşte să intre în Champions Leagues. A făcut transferuri, a tras sfori, a avut arbitri, a jucat în preliminarii, a fost la o repriză de obiectiv, dar nu a reuşit să intre în grupele Champions Leagues.

Aşa riscă acum şi premierul Emil Boc cu economia, care a ieşit din recesiune, mai cu un curs valutar bun, mai cu Duster, mai cu piaţa germană, dar nu din criză. Şi nici bine nu
s-au întipărit în mintea analiştilor datele de creştere, 0,1% în trimestrul 4 din 2010 şi 0,6% în trimestrul 1 din 2011, că premierul numără săptămânal locurile de muncă create peste noapte de noul Cod al muncii, ca în Caragiale. În ritmul ăsta vom ajunge ca până la finalul anului să avem 8 milioane de salariaţi, cât erau raportările de pe vremea lui Ceauşescu.

Creşterea economică este încă fragilă, unele sectoare merg bine, altele încă au frâna trasă. Investiţiile străine au doar un uşor plus, iar în bănci mai mult se refinanţează şi se rambursează creditele decât se dau altele noi. Promoţiile de credite cu dobânzi mai mici au mai adus ceva clienţi la sediile bancare, măcar să întrebe de condiţii, dar nu sunt de ajuns ca să mişte piaţa astfel încât să se vadă.

Piaţa construcţiilor încă îşi caută un motiv pentru care să crească. În infrastructură, anunţurile de licitaţii şi adjudecări de tronsoane şi lucrări de tronsoane de autostrăzi şi drumuri naţionale sunt în fiecare zi, de zici că peste tot este numai un şantier. Cred că România nu are atâţia muncitori câte lucrări sunt anunţate. Blocurile noi de locuinţe încă îşi aşteaptă locatarii. Până atunci dezvoltatorii intră în insolvenţă ca să mai şteargă din creditele luate de la bănci. Oamenii ar vrea să cumpere, dar parcă preţurile sunt în continuare mari şi nu merită. Aşa că toată lumea mai aşteaptă. Nici gând ca Guvernul să vină cu un program gen "Rabla" pentru apartamentele nou construite.

Reluarea consumului, cel de care se leagă toate speranţele ieşirii din criză, pentru că o creştere a exporturilor şi a industriei nu este de ajuns, se lasă aşteptată. Oamenii încă nu au încredere că lucrurile merg bine, că economia îşi revine şi atunci aşteaptă. Banii stau mai bine la bancă încă un an, se mai adună ceva dobândă, decât să se ducă pentru o achiziţie. Schimbarea televizorului mai poate să aştepte, că fotbalul nostru se poate vedea şi pe un televizor vechi, nu pe LCD. La fotbalul jucat nu merită o astfel de investiţie, gândesc oamenii.

Preşedintele Băsescu vorbeşte despre reforma statului, despre modificarea Constituţiei, despre o nouă reîmpărţire administrativă a ţării, de baronii regiilor, de management privat la companiile de stat, de privatizare etc. Teme majore de dezbatere şi de mestecat zilnic. Membrii PD-L-ului fac eforturi majore să găsească motive pentru a le susţine la televizor, iar opoziţia le contestă din răsputeri. Pentru că sunt ale lui Băsescu. O bună parte din miniştrii PD-L fug de luminile publice încât nici nu ştii ce susţin. Băsescu cere public management privat la regiile de stat sau discuţii cu partidele pentru a vedea până la ce nivel oamenii să fie numiţi politic, iar miniştrii îşi numesc prietenii de o viaţă sau de afaceri în companiile de stat. Respinge premierul aceste numiri? Nu! Că şi el a avut nevoie de susţinere ca să fie reales preşedinte al PD-L.

De când au preluat puterea deplină în 2009, Băsescu, Boc plus toţi miniştrii care s-au perindat discută despre privatizarea pe Bursă a companiilor mari de stat. Fiecare seminar, conferinţă sau forum este presărat de intenţii, declaraţii, speranţe că acum se va întâmpla. Nu ştiu cum a fost Guvernul Tăriceanu, dar el măcar a mai scos ceva pe Bursă din Transelectrica şi din Transgaz. Statul a păstrat controlul, PD-L şi-a numit oamenii acolo când a venit la putere, dar aceste societăţi sunt "devalizate" mai puţin pentru că investitorii minoritari sunt cei mai buni supraveghetori.

De un an şi ceva Guvernul Boc se chinuie să vândă 10% din Petrom pe Bursă şi nici acum nu a reuşit. Ce să mai vorbim de celelalte societăţi mari. Probabil că premierul

Boc vrea să lase moştenire viitorului

premier "intenţiile de privatizare prin Bursă" ca să aibă şi acesta despre ce să vorbească. Nu credeam că voi ajunge să spun că Nicolae Văcăroiu, premierul hulit al anilor '90, a fost cel mai bun pentru aducerea societăţilor de stat pe Bursă.

Consolidându-şi puterea, Băsescu, Boc, PD-L-ul încep să discute despre teme majore politice, aşa bune de şuete, începând cu modificarea Constituţiei şi treptat uită de economie, de o agendă de măsuri active, pentru a reda încrederea oamenilor că lucrurile se mişcă. Discuţiile şi modificările politice sunt bune când economia va merge cu un plus anual de 4%. Acum la o creştere economică de zero şi ceva, cu "falimentul" Greciei pus pe tapet în fiecare zi, cu SUA care stau şi ele sub bomba datoriilor, altele ar trebui să fie priorităţile preşedintelui şi ale premierului. Asta ca să nu ne pregătim şi la anul pentru ieşirea din criză.

Cristian Hostiuc este directorul editorial al ZF