Bancherii promit că „Prima casă“ 4 ia startul în câteva zile

Autor: Ciprian Botea 05.06.2011

Credite ipotecare de circa un miliard de euro, cu un avans de numai 5%, vor fi disponibile în actuala ediţie a programului "Prima casă".



Clienţii vor putea depune dosarele pentru credite ipotecare prin a patra ediţie a programului "Prima casă" începând din această săptămână, în condiţiile în care mai multe bănci aşteaptă să primească în câteva zile aprobarea BNR pentru a putea vinde împrumuturi garantate pe jumătate de stat, dar cu un avans de numai 5%.

BCR, care a vândut în ediţiile precedente cele mai multe credite "Prima casă", a semnat deja protocolul de colaborare cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), instituţia care administrează garanţiile acordate de stat prin acest program. Banca aşteaptă în această săptămână aprobarea de la BNR a normelor interne de creditare.

"Vom putea acorda împrumuturi încă un an şi jumătate sau doi ani prin acest program dacă ne du­blăm expunerea (de 600 mil. euro - n. red.). Estimăm că vom acorda primele credite prin programul «Prima casă 4» cât de curând", a declarat Oana Petres­cu, vicepreşedintele responsabil cu retailul al BCR.

Şi Banca Transilvania şi-a modificat normele interne de creditare pentru a putea vinde credite ipotecare cu avans de 5%, garantate doar în proporţie de 50% de către stat. Banca urmează să semneze săptă­mâna aceasta protocolul de colaborare cu Fondul de Garantare.

"Nu am semnat încă protocolul de colaborare, dar vom face acest lucru în zilele următoare. Urmează să trimitem şi noile norme de creditare la BNR pentru a fi avizate. Este o chestiune de zile până vom putea să primim dosare de credit", a precizat Gabriela Nistor, director executiv retail la Banca Transilvania.

BT a acordat în ediţiile precedente ale programului guvernamental credite de 48 mil. euro.

Şi preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, declara recent că banca va începe să vândă credite prin "Prima casă" 4 la începutul lunii iunie.

Termenul este însă destul de îndepărtat faţă de aşteptările iniţiale. Premierul Emil Boc anunţa în urmă cu două luni că băncile vor fi pregătite să primească dosare pentru credite garantate de stat imediat după Sărbătorile de Paşte, adică de la sfârşitul lunii aprilie. Startul celei de-a patra ediţii a programului a fost însă întârziat deoarece bancherii trebuie să obţină avizul BNR pentru a modifica normele de creditare. Problema este nivelul foarte mic al avansului în condiţiile în care statul nu mai garantează integral împrumuturile.

Până la sfârşitul lunii mai îşi anunţaseră intenţia de a participa la următoarea etapă a programului 11 bănci, care cumulează peste 80% din garanţiile de 1,7 miliarde euro acordate în etapele precedente, potrivit FNGCIMM.