AP: Modernizarea Dunării, un proiect de 100 mld. dolari însă cu ce preţ pentru natură?

Autor: Radu Racu 05.06.2011

Liderii europeni se pregătesc luna aceasta să adopte un proeict de modernizare a cursului Dunării în valoare de 100 de miliarde de dolari, care ar putea îmbunătăţi viaţa a circa 100 de milioane de persoane care depind de fluviu, însă impactul acestei măsuri ar putea produce modificări ireversibile pentru ecosistemul limitrof, scrie Associated Press.

Ecologiştii au avertizat că noul program ar putea afea efecte dăunătoare asupra mai multor specii de păsări, ar putea ameninţa rezervaţia de sturioni şi genera mai multă poluare din cauza traficului în creştere. Principala victimă ar deveni Delta Dunării, cea mai mare rezervaţie naturală din jumătatea sudică a continentului.

Cei 37.000 de kilometri de canale navigabile din Europa sunt văzute ca un mijloc important de a reduce costurile şi poluarea: un vapor de mare tonaj poate căra cantitatea care încape în 70 de autocamioane.

Apărătorii Dunării susţin însă că extinderea expunerii Dunării mai mult decât cele 4.000 de vapoare care navighează deja - din care cele mai multe sunt vechi de peste 50 de ani - ar putea majora semnificativ riscul de poluare .