Lăzăroiu i-a fost confident lui Băsescu „ore în şir după miezul nopţii“. Ce va aplica din ce a vorbit cu preşedintele?

Autor: Adelina Mihai 05.06.2011

Preşedintele Traian Băsescu i-a reamintit lui Sebastian Lăzăroiu, fostul consilier prezidenţial care a preluat la finele săptămânii trecute mandatul de ministru al muncii, discuţiile frecvente pe care le-au avut pe teme legate de justiţie sau de eficientizarea utilizării fondurilor europene.

"Sper că cele ce le-am discutat de multe ori până după miezul nopţii şi ore în şir, cu dumneavoastră şi cu consilierii, vor fi pro­movate şi în Guvern", a spus Traian Băsescu la ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţia de ministru al muncii de la palatul Cotroceni. Cât de mult va aplica Lăzăroiu la Ministerul Muncii din ce s-a sfătuit cu preşedintele?

Prioritară pe agenda noului ministru al muncii ar trebui să fie legea asistenţei sociale, care se va vota săptămâna viitoare în Parlament şi care are nevoie de susţinerea sa pentru adoptare. Printre principalele mo­dificări aduse de această lege se află reducerea numărului de prestaţii sociale de la 55 la 9, ceea ce va determina modificarea altor 15 acte normative.

Statul cheltuie anual peste două miliarde de euro pentru diferite forme de ajutoare sociale, acordate unui număr de peste 10 milioane de români.

Doctor în sociologie, Lăzăroiu este cel de-al 15-lea ministru al muncii din ultimii 20 de ani. Însă mandatul lui poate dura până cel târziu noiembrie 2012, când vor fi noile alegeri parlamentare. El a avut în 2009 un salariu de 5.300 de lei pe lună din funcţia de consilier în cadrul Administraţiei Prezidenţiale şi avea datorii scadente în decembrie 2010 de 3.000 de euro la Cristian Hriţuc, preşedintele Organizaţiei de Tineret a PDL, la care avea o datorie de 20.000 de euro şi în 2009, potrivit declaraţiilor lui de avere. De asemenea, el deţine un apartament de două camere în sectorul 3, aflat în curs de vânzare şi în 2008, şi în 2009 şi în 2010.

"Minsiterul muncii a fost întodeauna unul dintre cele mai dificile, care administrează multe sisteme sociale, de la sistemul de pensii, unde sunt câteva milioane de oameni, până la sistemele de asistenţă socială, care includ copii sau persoane cu handicap sau şomeri. Toate acestea arată că ministerul Muncii are cel mai mare contact public cu România, cu toate categoriile sociale", este de părere Mihai Şeitan, fostul ministru al muncii din partea PD-L, care a ocupat această funcţie în perioada decembrie 2009- septembrie 2010.

Lăzăroiu este cunoscut prin faptul că a cerut, în repetate rânduri, în mod public demiterea premierului Emil Boc. Boc fost minsitru interimar al muncii timp de aproape o lună, după ce fostul ministru, Ioan Nelu Botiş, şi-a dat demisia după un scandal care a dezvăluit implicarea soţiei sale într-un proiect care primea bani europeni de la o autoritate aflată în subordinea ministerului muncii. Deşi nici Lăzăroiu nu are experienţa profesională şi calificările specifice pentru a ocupa funcţia de ministru al muncii, el a participat, în 2009, la elaborarea Raportului Comisiei Prezidenţiale privind analiza riscului social şi demografic, alături de Marian Preda, decanul Facultăţii de Sociologie din cadrul Universităţii din Bucureşti. Preda ar fi refuzat însă să fie noul ministru al muncii.

O altă misiune pe care o are Lăzăroiu este aplicarea noului Cod al muncii şi a legii zilierilor, care ar trebui să conducă la o creştere a numărului de salariaţi. De altfel, cât a fost ministru interimar al muncii, premierul Boc a avut mai multe intervenţii prin care a anunţat numărul de contracte de muncă nou-încheiate (fără însă a preciza şi câte contracte de muncă au încetat) şi scăderea ratei şomajului (înainte ca Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă să o comunice oficial). Un alt rol care a creat multe controverse în cazul fostului ministrul al muncii, Ioan Botiş, este legat de gestiunea celor 4,25 miliarde de euro pentru dezvoltarea resurselor umane.