Insolvenţa a ajuns la una dintre fabricile de mobilă unde Şucu se numără printre acţionari

Autor: Ioana David 06.06.2011

Producătorul de mo­bilă Ilefor din Târgu Mureş, la care omul de afaceri Dan Şucu deţine un pachet minoritar de acţiuni, a intrat în insolvenţă, iar administrator judiciar este com­pania RVA Mureş Insol­vency Spe­cialists.

Prima adunare a creditorilor va avea loc la finalul lunii iunie, potrivit unui comunicat transmis BVB, compania fiind cotată pe piaţa Rasdaq a BVB, acolo unde are o capitalizare de 1,1 mil. lei (0,3 mil. euro).
"Sunt două fabrici care lucrează pentru grup şi care merg prost", a spus Dan Şucu, care nu a dorit să precizeze care este a doua fabrică. El nu a dorit să facă mai multe comentarii pe marginea situaţiei de la Ilefor, spunând că este acţionar minoritar şi că de fapt consiliul de administraţie ar trebui să comenteze. Reprezentanţii Ilefor nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei.
Ilefor a avut în 2010 o cifră de afaceri de 5,7 milioane de lei (1,4 milioane de euro), în scădere cu 35% comparativ cu nivelul de 8,8 mil. lei (2,1 mil. euro) din 2009. La finalul anului trecut în cadrul companiei lucrau 217 oameni.
"Am dat preavize la 49 de angajaţi", a spus Ignaţie Todor-Soo, asociat coordonator al RVA Mureş Insolvency Specialists SPRL. El a adăugat că va putea oferi mai multe detalii zilele următoare.
La începutul anului angajaţii Ilefor s-au aflat în grevă cerând drepturi salariale restante şi implementarea unei noi grile salariale mai mari.
Potrivit datelor de pe site-ul Mobexpert, Ilefor produce în serie mică mobilier de casă din lemn masiv, exportând în Franţa, Germania, Olanda, Belgia.
Acţionariatul Ilefor se împarte între Dan Şucu (18,2%), firma Damaro Invest SRL din Bucureşti (30%) şi alţi acţionari, potrivit raportărilor de pe Bursă.
Celelalte fabrici din grupul Mobexpert sunt Samus Mex, Ergo Mex, Moldo Mex, Mureş Mex, Confo Mex, Studio Mex, Soft Mex, potrivit datelor de pe site-ul Mobexpert. Situaţia de insolvenţă de la Ilefor este prima de acest fel care atinge una dintre fabricile la care acţionar este Dan Şucu.
Grupul Mobexpert cuprinde şi o reţea de 32 de magazine şi hipermagazine, iar anul trecut a avut afaceri de aproximativ 110 mil. euro.
Mobexpert, cel mai mare jucător din industria mobilei, a înregistrat în primele trei luni ale acestui an o cifră de afaceri în scădere cu 5%, însă a recuperat o parte din declin în aprilie. Dan Şucu a anunţat încă de la începutul anului că se aşteaptă ca vânzările Mobexpert să revină pe creştere în 2011, după o scădere de 4% în 2010.
Pe piaţa mobilei o altă companie atinsă de insolvenţă este Staer, care se află din decembrie în această situaţie. Staer deţine o capacitate de producţie situată în Galaţi, unde produce în principal mobilier la comandă, şi o reţea de peste 20 de magazine în întreaga ţară, potrivit ultimelor date disponibile. Staer a fost înfiinţată în 1992 de Nicolae Ştefan, iar în anii premer­gători crizei devenise unul dintre cei mai dinamici retaileri.
Pe piaţa mobilei printre jucători se numără IKEA, kika, Elvila şi alţii.