Fitch a îmbunătăţit la stabilă perspectiva ratingului Ungariei

Autor: Bogdan Cojocaru 06.06.2011

Agenţia de evaluare financiară Fitch a îmbunătăţit de la "negativă" la "stabilă" perspectiva ratingului datoriilor pe termen lung în monedă locală şi străină ale Ungariei, transmite Bloomberg.

Agenţia a confirmat, totodată, la "BBB-" şi respectiv "BBB" calificativele acestor datorii.

Roland Natran, secretar de stat adjunct în ministerul economiei, a declarat luni că reformarea bugetului ungar ar putea determina agenţiile de evaluare financiară să îmbunătăţească ratingurile datoriilor ungare în a doua jumătate a acestui an.

Creşterea încrederii în rândul investitorilor că Ungaria îşi poate reduce datoria publică ar putea atrage statul într-o "spirală pozitivă", ceea ce se va reflecta, probabil, în îmbunătăţirea calificativelor, a spus oficialul. Piaţa ar putea presa agenţiile de evaluare să revizuiască poziţia pe care o au referitor la Ungaria, a adăugat el.

Implementarea programului anunţat anul acesta pentru reducerea cheltuielilor decurge conform planului, a precizat Natran, menţionând că guvernul este dispus să introducă noi măsuri dacă programul nu reuşeşte să diminueze deficitul bugetar conform aşteptărilor.