Acţiunile Oltchim au atins un nou maxim pe o bursă cu volume de vară

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax 06.06.2011

Bursa a crescut cu 1,2%, pe o lichiditate asigurată în pro­porţie de 72% de tran­zacţiile cu acţiuni Fon­­dul Proprietatea (FP), iar speculatorii au ridicat titlurile Oltchim (OLT) şi Rompetrol Rafinare (RRC) cu câte 15%.

Majoritatea acţiunilor au fost transferate încă de la deschidere la preţuri în imediata apropiere a ultimelor cotaţii de vineri, însă foarte puţini in­vestitori au fost prezenţi la tranzac­ţionare, astfel că lichiditatea pe cele mai multe titluri a fost redusă.

"Acţiunile Fondului Proprietatea sunt singurele care mai atrag atenţia investitorilor, deoarece s-a observat încă de la listare că străinii sunt la cumpărare, însă în rest, cu câteva excepţii, atmosfera în piaţă este monotonă şi specifică perioadei de vară. În privinţa volumelor nu văd o îmbunătăţire în perioada ur­mătoare, exceptând titlurile FP, care vor continua să fie vioara întâi", a declarat Liviu Avram, şeful departa­men­tului de vânzări al firmei de bro­keraj NBG Securities România.

Ultimele transferuri cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în creş­tere în medie cu 1,05%, iar titlurile celor cinci SIF-uri şi ale Fondului Proprie­ta­tea au ridicat indicele BET-FI cu 0,73%.

Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile Rompetrol Rafinare a fost realizată la 0,0635 lei. Cotaţia este cu peste 15% mai redusă decât preţul pe care The Rompetrol Group l-a propus în oferta de preluare de anul trecut, de 0,0751 lei/acţiune, şi pe care grupul l-ar putea propune celorlalţi acţionari dacă îi va fi permisă delistarea Rompetrol Rafinare.

Acţiunile Rompetrol Rafinare au înregistrat cel mai mare rulaj de după 23 martie 2010, respectiv de 476.000 de lei. După realizarea ofertei de preluare din perioada februarie-martie 2010 titlurile companiei au consemnat volume foarte reduse, în condiţiile în care mai rămăseseră libere la tranzacţionare doar 1,4% din acţiuni.


"Probabil că unii speculatori se gân­desc că va urma o corecţie pe ac­ţiunile Olt­chim şi se orientează spre alte «jucării», care astăzi se pare că sunt titlurile Rompetrol Rafinare. Dacă ne uităm că Rompetrol Rafinare nu a mai avut pierderi în primul trimestru, putem găsi un motiv pentru creşteri, însă preţul a început să urce cam târziu", a mai spus Avram.

Rulajul bursei, de 30,4 milioane de lei (7,3 mil. euro), a fost cu 10% sub va­loa­rea cumulată a transferurilor din se­si­unea de vineri, de 33,6 milioane de lei (8,1 mil. euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost de departe cele mai lichide din piaţă, cu un rulaj de 21,9 milioane lei, sumă din care 7,9 milioane lei au repre­zen­tat valoarea a trei deal-uri.

Tranzacţiile speciale au fost reali­zate la 0,5 lei, preţ cu 0,1% sub nivelul de vineri şi totodată similar cotaţiei de închidere de pe piaţa principală.

Speculatorii au continuat să reac­ţioneze la achiziţiile de acţiuni Oltchim de către unul dintre principalii acţionari ai combinatului chimic, com­pania PCC, înregistrată în Germania. Astfel, preţul acţiunilor Oltchim a crescut cu 14,95%, la 1,53 lei. Evoluţia a venit pe al treilea rulaj din piaţă, de 2,5 milioane lei.

La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Paris erau în scădere cu 0,1% şi respectiv 0,6%, în timp ce piaţa de la Londra avansa cu 0,4%.


De urmărit astăzi