Într-un an de zile românii din străinătate economisesc cât jumătate din toate depozitele românilor din ţară

Autor: Adelina Mihai 06.06.2011

Cei aproximativ 2,9 milioane de români care lucrează în străinătate au economisit anul trecut 12 miliarde de euro, potrivit unei cercetări realizate de Fundaţia Soros România şi International Agency for Source Country Information. Economiile totale ale românilor din străi­nătate ar putea fi mult mai mari, având în vedere că studiul s-a realizat în perioada septembrie 2009 - septembrie 2010. Conform ameri­canilor, din România ies anual 3 miliarde de dolari.

Dacă românii din străinătate au econo­misit anul trecut 11,98 miliarde de euro, valoarea remiterilor în ţară a fost de 2,87 miliarde de euro în aceeaşi perioadă. O pondere mai mare a remiterilor din sumele economisite o are valoarea trimisă acasă de cetăţenii din Republica Moldova aflaţi la muncă în străinătate şi care, la economii de 559 de milioane de euro, au trimis în ţară 442 de milioane de euro.

Venitul lunar per gospodărie al românilor din străinătate este, în medie, de 1.896 de euro, se mai arată în studiu. Acesta este cel mai scăzut nivel al veniturilor pe familie din toate ţările participante la cercetare (Republica Moldova, Albania, Kosovo şi Bosnia), principalul motiv fiind acela că ciclul de migraţie al românilor este relativ recent şi mai puţin matur.

Aceaste diferenţe pot fi explicate şi prin faptul că principalele destinaţii ale emigranţilor români sunt în Spania şi Italia (unde lucrează aproximativ 73% dintre românii plecaţi în străinătate), în timp ce emigranţii din Bosnia şi din Kosovo (care au venituri lunare per familie de 2.846 euro, respectiv 3.856 de euro) lucrează în ţări unde şi salariile sunt mai mari (Germania, Elveţia, Austria etc.).

De asemenea, 40% dintre emigranţii români nu trimit deloc bani acasă, acesta fiind cel mai mare procent înregistrat în regiune.

O explicaţie pentru acest lucru ar putea fi reprezentată de intenţia redusă a emigranţilor români de a se întoarce în ţară.

În ceea ce priveşte raportul dintre veniturile şi cheltuielile lunare pe care le are o familie de români care lucrează în străinătate, se poate observa că 40% dintre românii din străinătate au înclinaţia de a economisi mai mult şi de a ţine banii în locul în care lucrează, faţă de alţi imigranţi (23- 35%).

Ionel Blănculescu, proprietarul firmei Consultanţă şi Investigaţii Financiare, care a fost preşedinte al Agenţiei de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB) în perioada 2001-2003 şi ministru al controlului (perioada 2003-2004), spunea la un seminar ZF că românii din străinătate au economii totale de 50 de miliarde de dolari.

Studiul realizat de Fundaţia Soros România şi International Agency for Source Country Information va fi supus unei dezbateri joi.