Finanţele au împrumutat 1,2 mld. lei pe un an, la 6,6% dobândă

Autor: Ciprian Botea 06.06.2011

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 1,2 miliarde lei (290 mil. euro) printr-o emisiune de titluri de stat cu scadenţa la un an, la un randament mediu de 6,61% pe an, randamentul fiind în uşoară scădere faţă de licitaţia precedentă.

Suma adjudecată în cadrul licitaţiei este similară cu cea planificată, în timp ce ofertele totale înaintate de bănci s-au ridicat la 4,8 miliarde de lei. Randamentul este în scădere faţă de emisiunea similară precedentă, de la începutul lunii mai, când Finanţele au vândut titluri de un miliard de lei la un randament de 6,89% pe an. Analiştii se aşteptau de altfel ca statul să reuşească să se împrumute mai ieftin, întrucât randamentele au scăzut şi pe piaţa secundară.

Statul vrea să împrumute 4,3 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat în luna iunie, din care 2,6 miliarde lei ar trebui să fie atrase prin vânzarea certificatelor cu scadenţa de un an. Restul de 1,7 miliarde de lei ar trebui să vină din vânzarea de obligaţiuni pe trei, cinci şi zece ani.

În premieră pentru ultimii ani, Trezoreria nu a programat pentru luna aceasta nicio licitaţie pentru certificate pe şase luni, unul dintre instrumentele preferate de investitori. În schimb, au fost programate împrumuturi mai mari prin vânzarea de certificate pe un an. În paralel, din luna mai Trezoreria a deschis o nouă serie de obligaţiuni de tip benchmark cu maturitatea de zece ani, care ajung la scadenţă în vara anulu 2021, înlocuind astfel o emisiune mai veche din 2007. Aceasta însemna că deşi statul anunţa vânzarea de obligaţiuni pe zece ani, titlurile aveau practic o maturitate mai scurtă, fiind răscumpărate în 2017.

Orientarea către împrumuturi pe termene mai lungi ar permite statului să îşi gestioneze mai uşor datoria, după ce în ultimii doi ani a fost sub o presiune constantă de a găsi lichidităţi. Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, remarca recent că România beneficiază de o percepţie favorabilă din partea investitorilor străini şi ar trebui să profite de ocazie pentru a contracta împrumuturi cu maturităţi mai lungi, inclusiv pe pieţele financiare externe. Pe plan intern, posibilitatea de a găsi finanţare pe termen lung este limitată de lipsa economisirii pe termen lung prin companii de asigurări sau fonduri de pensii.