Cererea externă mai slabă încetineşte creşterea afacerilor din industrie

Autor: Ciprian Botea 06.06.2011

Afacerile companiilor din industrie, sectorul care a avut cea mai importantă contribuţie la ieşirea economiei din recesiune, au crescut cu 12,5% în aprilie faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut datorită creş­terii cu două cifre înregistrate de industria prelu­cră­toare, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Avansul afacerilor s-a redus însă comparativ cu ritmul înregistrat în lunile anterioare, în condiţiile în care nici cererea nu a mai crescut cu ritmurile de 30-40% înregistrate în trecut. Astfel, comenzile noi din industrie au crescut cu 26% în aprilie, faţă de 35% în martie şi peste 40% în toamna anului trecut. Scăderea cererii a forţat companiile să reducă preţurile, care au fost în aprilie cu doar 9,6% mai mari decât în aceeaşi lună din 2010. În martie preţurile producţiei industriale afişau o creştere anuală de 11%.

"Dinamica din aprilie este explicată în mare parte de cererea externă mai redusă. Aceasta a determinat cel mai probabil producătorii să reducă preţurile la bunurile de folosinţă îndelungată şi de uz curent", potrivit unui raport al analiştilor ING Bank.

Industria bunurilor de folosinţă în­de­lungată a înregistrat cel mai scăzut ritm de creştere a cifrei de afaceri în luna aprilie, de 0,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2010, în timp ce în cazul bunurilor intermediare a fost consemnat un avans de 18,9%.

Industria bunurilor de folosinţă îndelungată şi cea a bunurilor de uz curent au înregistrat cel mai scăzut ritm de creştere şi la comenzile noi din luna aprilie.

Analiştii BNR avertizau în ultimul raport lunar al instituţiei că industria îşi va încetini ritmul de creştere în trimestrul al doilea pe fondul scăderii cererii la nivel european. Industria locală a fost susţinută puternic în ultimii ani de cererea externă, lucru reflectat de vârfurile atinse de exporturi lună de lună.

Cifra de afaceri din industrie a înregistrat chiar o variaţie negativă de 11,3% faţă de luna martie, pe fondul reducerii cu 5% a comenzilor noi.