Croitoru, BNR: Absorbţia de fonduri UE este şi responsabilitatea băncilor sau a mediului de afaceri

Autor: Gabriel Razi 07.06.2011

Absorbţia fondurilor europene nu este doar o misiune a statului, de atragerea banilor europeni sunt responsabile şi băncile sau mediul de afaceri, a declarat ieri la un forum economic Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale.

"Creşterea economică în România va fi stimulată de reforma în domeniul legislaţiei muncii, de investiţiile publice în infrastructură dar şi cu ajutorul absorbţiei fondurilor UE, însă trebuie avut în vedere că în atragerea fondurilor europene sunt implicate pe lângă stat atât băncile cât şi mediul de afaceri", a spus Croitoru.

România beneficiază în perioada 2007-2013 de fonduri europene de aproape 20 de miliarde de euro, dar în prezent au fost făcute plăţi de 2,3 miliarde, circa 12% din total. În acest moment România ar fi trebuit să absoarbă deja 10 miliarde de euro.

România a absorbit în aprilie fonduri europene în valoare de 85 mil. euro, în scădere cu 60% faţă de martie, când au fost atrase fonduri de 245 mil. euro, aceasta fiind şi cea mai slabă lună din acest an ca şi grad de absorbţie al banilor de la Bruxelles.