Aderarea la Schengen nu are legătură cu MCV, ci cu încrederea în state, care lipseşte - Malmstrom

Autor: Lucia Efrim - Mediafax 07.06.2011

Comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, a reiterat, marţi, că nu există legătură între aderarea la Schengen şi MCV, dar a subliniat că există o legătură între integrarea în acest spaţiu şi încrederea statelor, lucru care în prezent, lipseşte.

"Vreau să felicit România şi Bulgaria pentru progresele remarcabile făcute. Am văzut personal că au muncit foarte greu şi felicit aceste ţări pt că au făcut eforturile necesare. Astăzi, ele îndeplinesc criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen", a spus Malmstrom, la dezbaterea din plenul PE pe tema accesului României şi Bulgariei în Schengen.

Ea a adăugat că nu există legătură între MCV şi aderarea la Spaţiul Schengen, spunând însă că există legătură între aderarea la acest spaţiu şi încredere, care în prezent nu există.

"CE a considerat întotdeauna că nu există legătură între MCV si aderarea la Spaţiul SCHengen. Dar Schengen se bazează pe încredere.
Despre încredere s-a purtat dezbaterea în ultimele săptămâni. Şi, din păcate, încrederea nu există deocamdată", a spus ea.

Malmstrom a pledat pentru o dezbatere care să permită găsirea unei soluţii cât mai rapide astfel încât România şi Bulgaria să adere la Schengen.