Ce aduce nou Apple cu iOS 5, noua variantă a sistemului său de operare pentru dispozitivele mobile

Autor: Ştefan Vrabie 07.06.2011

Apple a prezentat luni seară mult anticipatul iOS 5, sistem de operare pentru dispozitivele mobile Apple, în timpul unei conferinţe anuale cu dezvoltatori de software la care a participat şi Steve Jobs, CEO-ul companiei. Noul software aduce peste 200 de caracteristici noi pentru utilizatori şi peste 1.500 de interfeţe pentru programare de aplicaţii (API) pentru dezvoltatorii de software.

Utilizatorii produselor Apple trebuie să mai aştepte pentru noul soft până în luna iulie, când acesta va fi disponibil pentru iPhone 3GS, iPhone 4 , iPad şi iPad 2, şi iPod-urile touch de generaţia a treia şi a patra.

Compania a lansat şi un nou serviciu de stocare online numit iCloud, precum şi alte servicii noi pentru sincronizare de muzică, fotografii, fişiere şi software, scrie New York Times. Noul serviciu, gratuit, iCloud, va simplifica modul în care oamenii vor ges­tiona conţinutul şi aplicaţiile pe toate dispozitivele Apple, Steve Jobs declarând că prin această lansare PC-urile nu vor mai fi "piesa centrală din viaţa digitală a oamenilor".

Noul serviciu va stoca automat pe mai multe servere ale companiei toate fişierele pe care o persoană le încarcă de pe un Mac, iPad sau iPhone, pentru ca apoi aceste fişiere să fie disponibile pentru orice dispozitiv Apple deţinut de utilizator. Jobs a spus că utilizatorii nu va mai trebui să sincronizeze manual dispozitivele mobile cu PC-urile lor, o abordare care, spune el, a devenit prea "sâcâitoare" pentru zecile de milioane de utilizatori care au playere de muzică, smartphone-uri şi tablete, fiecare cu fotografii, muzică, aplicaţii sau alte tipuri de fişiere. "Totul este automat şi nu este nimic nou de învăţat", a declarat Steve Jobs, directorul executiv al Apple.

Una dintre schimbările importante din iOS 5 este aceea că toate notificările pentru fiecare aplicaţie instalată vor fi stocate într-un nou meniu numit centru de notificare, care va putea fi accesat printr-o miş­care a degetului pe ecranul dispozitivului. "No­­tifica­tion Center" va include şi informaţii live cu starea vremii şi informaţii despre nivelul acţiunilor.

Una dintre cele mai importante noi funcţii prezentate în noul iOS 5 este iMessage. Noul serviciu de mesagerie care va conecta în mod automat toţi utilizatorii de iOS 5 va putea fi folosit de pe iPhone, iPod Touch şi iPad şi va avea opţiuni de a trimite către alt utilizator mesaje text, video, foto şi mesaje de grup. iMessage va avea "ştampile" de timp, astfel încât utilizatorul va şti când a fost trimis mesajul şi când a fost citit. Serviciul va avea, de asemenea, şi criptare securizată. Mesajele vor fi primite prin intermediul unui nou meniu care va fi în partea de sus a ecranului, unde se va putea vedea dacă persoana cu care utilizatorul vorbeşte este activă în conversaţie sau nu.

iMessage este un rival foarte puternic pentru BlackBerry Messenger şi ar putea înlătura unul dintre puţinele puncte forte pe care Research in Motion le-a avut faţă de Apple. iMessage funcţionează prin Wi-Fi şi 3G, astfel încât nu există o limitare a utilizării sale.

Ziarul Financiar aduce în atenţia cititorilor săi un stil unic de leadership al unui om care a influenţat radical modul în care trăim - felul în care muncim, ne jucăm şi comunicăm. În perioada 15 - 21 iunie ZF va fi distribuit la chioşcuri împreună cu cartea STEVE JOBS - iLeadership pentru o nouă generaţie la preţul de 15,9 lei. Cartea prezintă o biografie scrisă de Jay Elliot care a muncit cot la cot împreună cu Steve Jobs în calitate de vicepreşedinte Apple şi care ne dezvăluie în paginile cărţii stilul de leadership specific şefului Apple - iLeadership-ul, care se bazează pe patru principii călăuzitoare: produs, talent, organizaţie, marketing. O lectură care aduce în prim-plan provocările şi drumul sinuos parcurs de CEO-ul Apple pentru obţinerea aprecierii de care se bucură în prezent la nivel mondial.