Investitorii în energie verde aşteaptă cu sufletul la gură verdictul asupra energiei verzi de la Comisia Europeană. Miza este de sute de milioane de euro

Autor: Roxana Petrescu 07.06.2011

Investitorii în energie regenerabilă ar putea primi în vara aceasta o veste pe care o aşteaptă de aproape trei ani de zile, respectiv avizul Comisiei Europene asupra Legii 220/2008 prin care se stabileşte sistemul de sprijin pentru energia verde. Companiile străine care au demarat sau vor să demareze proiecte în acest domeniu sau organisme precum Consiliul Investitorilor Străini au spus în repetate rânduri că România riscă să piardă investiţii importante dacă această lege nu se va aplica, deşi acest lucru vine cu preţul creşterii facturilor la electricitate pe termen lung cu circa 70%.

Cel mai important lucru pe care îl sta­bileşte această lege este numărul de certi­ficate verzi pe care urmează să le primească fiecare producător de energie verde, indiferent de sursa de energie folosită. Aceste certificate, care sunt acordate de Transelectrica în contul fiecărui MWh de energie regenerabilă produs, reprezintă practic o formă de subvenţionare a unor investiţii care altfel nu ar fi rentabile. Aceste certificate sunt achiziţionate de furnizorii de energie pentru a avea anumite cote obligatorii de electricitate verde în coşul livrat clienţilor. Mai departe, costurile pentru achiziţia acestor certificate sunt transmise în facturile plătite de populaţie şi de companii.

"Notificarea oficială a schemei de sprijin privind energia electrică produsă din surse re­ge­nerabile de energie prin sistemul cotelor obli­gatorii de energie electrică combinat cu tran­zacţionarea certificatelor verzi a fost trans­misă Comisiei Europene. Acest demers repre­zintă ultima etapă înainte de punerea efectivă în practică a schemei de instituţiile abilitate din România. Consiliului Concurenţei a avizat notificarea elaborată de Autoritatea Natională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) referitoare la această schemă înainte de a fi transmisă forului european", au decla­rat re­prezentanţii Consiliului Concurenţei. Po­tri­­vit instituţiei, până acum schema nu s-a apli­cat pentru că măsurile de sprijin prevăzute în textul legii erau de natura ajutorului de stat sau erau susceptibile de a constitui ajutor de stat.

"Autorităţile române consideră că princi­pa­lele puncte de divergenţă cu legislaţia comu­nitară în domeniul ajutorului de stat au fost clarificate atât în cadrul ultimelor consultări tehnice, cât si prin documentaţia ce face parte integrantă din notificare şi speră să obţină o decizie favorabilă din partea Comisiei Euro­pene până la începutul lunii august", mai spun reprezentanţii Consiliului Concurenţei.

În notificarea transmisă Comisiei Euro­pe­ne sunt anumite modificări în ceea ce priveşte numărul de certificate verzi alocate pentru energia geotermală sau pentru biogaz. Eo­lienele, hidrocentralele mici sau energia solară beneficiază în continuare de acelaşi număr de certificate ca în textul Legii 220, republicată în 2010.