Acţiunea anului: Oltchim a înmulţit de 10 ori banii acţionarilor

Autor: Andrei Chirileasa 08.06.2011

Acţiunile combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) au urcat la un maxim de 2,022 lei în deschiderea şedinţei de tranzacţionare, cu 15% peste ultimul preţ de ieri.

De la începutul anului, când acţiunea Oltchim se tranzacţiona la 0,2 lei, creşterea este de peste 10 ori. Astfel, cu 200 de lei investiţi atunci (1.000 de acţiuni), un investitor ar fi avut acum peste 2.000 de lei.

Capitalizarea totală a companiei a urcat la 167 mil. euro, faţă de 16 mil. euro la începutul anului. Principalii câştigători sunt statul, care deţine 55% din acţiuni, a cărui participaţie este evaluată acum la 92 mil. euro. Nemţii de la PCC au cumpărat în ultima lună circa 4% din acţiunile Oltchim, contribuind la creşterea preţului. Ei deţin peste 16,5% din acţiuni. Un alt acţionar semnificativ este fondul britanic Carlson Ventures, care deţine 14% din companie. Britanicii au cumpărat acţiunile printr-o firmă înregistrată în Cipru, la începutul lunii aprilie, lapreţuri de circa 0,45 lei/acţiune. Astfel ei şi-au înmulţit de patru ori banii. Principalul vânzător atunci a fost SIF Oltenia.

Tot mai multe acţiuni au luat-o în ultima perioadă pe urmele Oltchim, înregistrând creşteri puternice. Acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC) înregistrează pentru a patra zi consecutiv o creştere de aproape 15%. Titlurile RRC au urcat astăzi până la 0,0839 lei, un maxim al ultimilor trei ani, înregistrând un câştig de 74% faţă de joi.

Creşteri puternice, de 15%, au înregistrat şi acţiunile companiei de servicii petroliere Rompetrol Well Services (PTR) şi cele ale operatorului portuar Oil Terminal Constanţa (OIL), ambele având câştiguri cumulate de peste 30% în ultimele două şedinţe.

Acţiunile producătorului de componente autor Compa Sibiu (CMP) câştigau aproape 10% în prima oră a şedinţei, iar titlurile companiei de morărit şi panificaţie Boromir Prod Buzău (SPCU) avansau cu peste 13%. Acţiunile Compa sunt şi printre cele mai profitabile plasamente din acest an, alături de acţiunile Azomureş (AZO), care câştigau 2,7%.

În schimb, acţiunile principalelor companii listate, BRD, Banca Transilvania (TLV), Petrom (SNP) sau SIF-urile, înregistrau scăderi faţă de ieri. Titlurile FP erau uşor pe plus. Astfel, indicele BET înregistra o scădere de 0,45%, în timp ce indicele general al pieţei, BET-C, în care intră şi acţiunile companiilor mai puţin lichide, creştea cu 0,75%.