S&P spune pas României: rating-ul rămâne în categoria junk

Autor: Vlad Popescu - Mediafax 08.06.2011

Standard&Poor's a anunţat că menţine rating-ul acordat României la nivelul "BB+" cu perspectivă stabilă, adică la o treaptă sub pragul de risc de investiţii, unde l-a retrogradat încă din 2008.

"Rating-ul reflectă viziunea noastră privind potenţialul semnificativ de creştere al ţării şi nivelul moderat al datoriei publice, contrabalansate însă de capacitatea administrativă limitată, prosperitatea modestă şi un nivel mare al îndatorării externe", notează analiştii S&P.

Alături de Fitch, S&P a retrogradat calificativul de ţară acordat României în 2008, când străinii se îndoiau de capacitatea ţării de a onora datoria externă pe termen scurt (acumulată în special de sectorul privat), iar nivelul mare al deficitului bugetar ridica de asemenea probleme.

Decizia S&P vine din nou în contradicţie cu decizia unei alte mari agenţii de rating, Moody's, care a anunţat tot astăzi că menţine calificativul de ţară acordat României la "Baa3", adică prima treaptă din categoria de risc de investiţii.

Chiar şi analiştii străini se aşteaptau ca S&P şi Fitch să îmbunătăţească rating-ul României, având în vedere ajustarea fiscală considerabilă realizată în ultimul an şi încheierea unui nou acordat cu FMI şi CE cu obiective clare de reformare a economiei.

"Dacă, în ciuda aşteptărilor noastre, guvernul va eşua în implementarea strategiei de consolidare fiscală şi reformă a economiei, sau dacă deficitele externe ale României se vor adânci semnificativ fără a a îmbunătăţi potenţialul de creştere pe termen lung, rating-ul ar putea fi pus sub presiune. Pe de altă parte, dacă guvernul menţine ritmul actual al reformelor structurale şi construieşte un istoric de prudenţă fiscală şi stabilitate în sectorul financiar, am putea să îmbunătăţim rating-ul", notează analiştii S*P.

De decizia agenţiilor de rating depinde şi costul la care România se poate împrumuta de pe pieţele străine, în condiţiile în care chiar săptămâna aceasta Trezoreria prezintă investitorilor străini o emisiune de titluri în euro pe cinci ani.