Băsescu a trasat sarcină Guvernului: opt judeţe în loc de 41 sau 7 judeţe şi Municipiul Bucureşti

Autor: Iulian Anghel 08.06.2011

Preşedintele Traian Băsescu a trasat sarcini Guvernului în timpul şedinţei Cabinetului la care participă şi pe care o prezidează: să elaboreze noua arhitectură administrativă a ţării astfel încât aceasta să nu depăşească opt judeţe.

Tema renunţării la judeţe şi la apariţia regiunilor a fost lansată atât de neaşteptat de Guvern încât nimeni nu ştie foarte clar care va fi calea de urmat cu atât mai mult cu cât Executivul nu a prezentat niciun studiu sau proiect.

Preşedintele susţine că România trebuie reîmpărţită administrativ în opt judeţe mari sau 7 judeţe şi Municipiul Bucureşti întrucât, afirmă şeful statului, nu poţi avea o dezvoltare regională pe actuala arhitectură administrativă realizată în 1968.

Preşedintele arată astfel guvernului calea de urmat în condiţiile în care chiar în partidul de guvernământ încă se discută dacă împărţirea administrativ - teritorială să însemne opt regiuni (judeţe mai mari), 12, sau 16 cum vrea UDMR.

Preşedintele a făcut aceste declaraţii la începutul şedinţei de Guvern pe care o prezidează la această oră şi a cerut Executivului să examineze ideile sale.

Potrivit şefului statului, partidele au reţineri în a accepta noua organizare pentru că îşi imaginează că, dacă deţin prin reprezentanţii lor şefia unui consiliu judeţean deţin controlul judeţului.

Şeful statului a acuzat că, la nivelul judeţelor, s-au format "familii transpartinice" şi a susţinut că, în curând, vor fi publicate studii care să arate că dezvoltarea proiectelor cu fonduri UE a fost la pământ, renunţarea la judeţe şi reorganizarea pe regiuni vizând, între altele, o bună absorbţie a banilor europeni.

Specialiştii susţin însă că apariţia regiunilor nu trebuie să urmărească doar absorbţia banilor UE, ci trebuie văzută, în primul rând, funcţionalitatea noilor structuri administrative.