Cehii s-au trezit că le lipsesc resursele. Statul subvenţionează firmele să cumpere mine în Germania, Polonia şi Ucraina. Cel mai căutat este cărbunele brun

Autor: Catalina Apostoiu 08.06.2011

Companiile cehe ar putea beneficia de susţinere din par­tea statului pentru achiziţionarea în străinătate de mine de căr­bune sau de companii ce extrag metale rare, conform unui plan al ministerului ceh al comerţului şi industriei, scrie Ceska Pozice.

Companiile cehe ar putea fi încurajate să achiziţioneze mine din Germania şi Polonia sau chiar din Ucraina.

Propunerea este discutată între ministere înainte de a fi înaintată guvernului. Cehii au preluat ideea unei astfel de măsuri de la Japonia, Coreea de Sud, Franţa, Portugalia şi alte ţări care au deja astfel de politici implementate, au adăugat oficialii ministerului. Aceştia au invocat de asemenea apelurile lansate de UE pentru reducerea dependenţei ţărilor de importuri de materii prime cheie.

În cazul Cehiei, multe companii din domeniul utilităţilor şi al energiei se confruntă cu probleme în ceea ce priveşte asi­gurarea unor rezerve suficiente de cărbune pe termen lung în condiţiile unei diminuări a depozitelor de cărbune brun. Chiar şi în lipsa unei susţineri venite din partea statului, companiile din Cehia au început deja să achiziţioneze companii miniere de peste hotare. Compania energetică de stat CEZ şi grupul de investiţii J&T au achiziţionat producătorul est-german de cărbune brun MIBRAG în 2009, iar un joint venture între J&T, PPF şi Daniel Kretinsky a achiziţionat la mijlocul anului trecut mina poloneză de cărbune brun Silesia.