Board-ul FMI evaluează pe 24 iunie acordul cu România

Autor: Razvan Voican 08.06.2011

Board-ul FMI, instituţia financiară internaţională care a devenit cel mai mare creditor al României, urmează să ia în discuţie pe 24 iunie raportul aferent primei evaluări a acordului stand-by de tip preventiv semnat cu guvernul de la Bucureşti pe o perioadă de doi ani.

"Raportul a fost aprobat la nivel de management, nu mai sunt probleme. Azi sau mâine urmează să fie definitivată şi scrisoarea de intenţie, iar pe 24 iunie vom intra în şedinţa board-ului", a declarat Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI.

El spune că toţi indicatorii urmăriţi în prima evaluare au fost îndepliniţi, însă rămâne de văzut cum vor sta lucrurile la nivelul lunii iulie, când este fixat un prim deadline privind angajamentele de restructurare a companiilor de stat.

În cadrul noului acord, România nu intenţionează să mai împrumute bani de la FMI, aşa încât evaluările periodice nu mai condiţionează eliberarea unei tranşe. Totuşi, în caz de nevoie, FMI va pune la dispoziţia României până la 3,6 mld. euro. Semnalele de la FMI vor fi în continuare foarte importante pentru investitorii străini, mai ales că România se va finanţa într-o proporţie mai mare de pe piaţa externă.

Acordul semnat în martie se concentrează pe continuarea reformei în sectorul sanitar şi pe restructurarea/privatizarea/eficientizarea companiilor de stat cu pierderi şi care generează arierate.