Capitala europeană sau litoralul românesc? Ce au ales românii pentru mini-vacanţa de Rusalii?

Autor: Mirabela Tiron 08.06.2011
Cei mai mulţi români au ales de Rusalii vacanţele în ţară, pe litoralul românesc, unde preţul unui pachet începe de la 150 de lei (35 euro) de persoană, hotelierii afirmând că se va vedea în venituri contribuţia unui weekend prelungit.


Cei care au dispus însă de un buget mai mare, respectiv de câteva sute de euro pentru o vacanţă, au ales un pachet de tip city break în capitale europene, potrivit agenţiilor de turism.

"Pentru că este vorba de trei zile libere, mulţi români şi-au luat două zile de concediu şi au cumpărat sejururi de cinci zile, cele mai multe dintre ele având ca destinaţie litoralul românesc", a declarat Noemi Hagan, reprezentanta agenţiei de turism Eximtur din Cluj, controlată de familia Morariu.

Ea susţine că datorită vacanţei de Rusalii 150 de români vor merge prin această agenţie la mare, iar 100 de români în staţiunile balneo. "Fiind şi final de an şcolar şi dat fiind că tarifele la cazare sunt încă mici (faţă de cum sunt în vârf de sezon), mulţi turişti au venit pe ultima sută de metri să îşi cumpere un sejur la mare".

Salariaţii români au liber în prima şi a doua zi de Rusalii, potrivit prevederilor păstrate şi în noul Cod al muncii, ceea ce înseamnă că lunea viitoare (a doua zi de Rusalii), cei 4,5 -5 milioane de salariaţi, atât de la stat, cât şi de la privat, nu vor merge la muncă. Deşi Rusaliile se sărbătoresc întotdeauna duminica, după ce au trecut 50 de zile de la sărbătorile de Paşti, şi românii, şi europenii au liber a doua zi de Rusalii (de sărbătoarea Sfânta Treime).

Hotelul lui Hagi, plin

Anca Nedea, directorul general al hotelului Iaki de pe litoral, deţinut de Gheorghe Hagi, susţine că toate cele 123 de camere ale hotelului vor fi ocupate de vineri până luni.

"Am avut mai multe pachete pentru weekendul acesta, având în vedere şi evenimentele care au loc la mare. Preţul a variat între 690 de lei şi 990 de lei pentru un pachet de două nopţi, cu mic dejun, cină, acces la spa, masaj şi acces gratuit show aviatic sau la cel al motocicliştilor".

Şefa de la Iaki a mai precizat că tarifele au crescut faţă de cum erau de Paşte pentru că există cerere şi a început sezonul de vară. "Weekendul prelungit are contribuţia lui în ocuparea camerelor".

Cristian Pandel, proprietarul agen­ţiei de turism Christian Tours, a declarat că a crescut vânzarea pentru staţiunile de pe litoral, dar şi pentru Valea Prahovei. "Cred că Bucureştiul va fi gol weekendul acesta. Am avut şi cereri pentru litoralul bulgăresc", a spus Pandel.

Pe de altă parte, Mioara Gheorghe, director operaţional al agenţiei de turism Happy Tour, cea mai mare de pe piaţă, susţine că nu a primit solicitări de pachete turistice pentru Rusalii şi nici pentru pachete dedicate. "Am avut însă cereri pentru charterele în Grecia (Creta şi Rhodos) care au fost alese de turişti şi pentru a petrece sărbătoarea Rusaliilor, dar nu numai". Turiştii au cumpărat pachete pentru o săptămână întreagă.

Franţa, Spania şi Italia, alese pentru city break

Mioara Gheorghe susţine că pentru perioada cuprinsă între 7 şi 14 iunie, cel mai ieftin pachet charter a fost pentru hotelul de trei stele Golden Beach, 359 de euro de persoană. Tot un pachet în săptămâna de Rusalii, la un hotel de cinci stele, costă 683 de euro de persoană. În insula Rhodos, tot pentru această perioadă, cel mai ieftin pachet a fost la un hotel de două stele, preţul vacanţei fiind de 273 de euro de persoană. La tariful pachetelor charter se adaugă 95 de euro taxe de aeroport.

"În agenţia noastră, numărul de solicitări pentru turism intern a fost mult mai mic decât pentru mini vacanţe în străinătate. Ca o notă generală aş aprecia că ziua de Rusalii a fost de bun augur pentru iubitorii de city break, care după buget şi preferinţe au optat pentru vacanţe city break în Franţa (inclusiv Disneyland), Spania, Italia", a mai spus Mioara Gheorghe.