O nouă veste bună de la Statistică: creşterea economică din T1 a fost de 1,7%, mai mult decât s-a anunţat iniţial - VIDEO

Autor: Ciprian Valentin Botea 08.06.2011
Producţia industrială şi exporturile, care s-au aflat pe un trend ascendent în ultimul an şi jumătate, au reuşit să antreneze revenirea economiei pe plus în primul trimestru. După ce anul trecut speranţele de redresare au fost date peste cap de planul de austeritate al autorităţilor, în primul trimestru din 2011 Produsul Intern Brut (PIB) a consemnat un avans de 1,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.


A revenit pe plus

Evoluţia PIB faţă de acelaşi trimestru din anul anterior, serie brută (%)

Economia a crescut în primele trei luni din acest an cu 1,7% faţă de perioada corespunzătoare din 2010, susţinută în principal de industrie, potrivit datelor revizuite publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Creşterea ajustată sezonier este însă de numai 0,3%, fiind sub media de 2,5% înregistrată la nivelul UE. Produsul Intern Brut (PIB) a fost de 106,7 mld. lei (25,3 mld. euro) în perioada ianuarie-martie.

PIB-ul a urcat cu 0,7% faţă de ultimele trei luni din 2010, aceasta fiind a doua creştere consecutivă trimestru la trimestru, ceea ce echivalează cu ieşirea tehnică a economiei din recesiune. Cea mai mare contribuţie la revenirea economiei a avut-o industria, cu o creştere de 10% faţă de perioada ianuarie-martie 2010, dinamica pozitivă a industriei fiind susţinută în principal de cererea externă.

Consumul intern s-a contractat însă cu 0,5% faţă de primul trimestru din 2010. "Consumul privat a continuat să scadă în condiţiile în care măsurile de consolidare fiscală adoptate în vara anului trecut afectează încă venitul disponibil al populaţiei", notează Eugen Şinca, analist în cadrul departamentului de cercetare al BCR. O contribuţie pozitivă la creşterea economiei au avut şi comerţul, transporturile sau telecomunicaţiile.

Activitatea din servicii a scăzut însă cu 6,1%, iar cea din construcţii s-a diminuat cu 2,4%. Agricultura a avut, de asemenea, o contribuţie negativă la PIB, înregistrând o scădere de 0,4% faţă de perioada ianuarie-martie 2010.

Creşte, dar mai încet

Evoluţia producţiei industriale faţă de aceeaşi lună a anului precedent (%)

Producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatori din economie, şi-a încetinit ritmul de creştere în primăvară, după ce primele două luni din 2010 aduseseră o surpriză plăcută şi industria accelerase din nou, ajungând la un ritm de creştere de două cifre.

Producţia industrială a crescut în aprilie cu 6,3% faţă de aceeaşi lună din 2010, comparativ cu un avans de 7,4% în martie.

Creşterea economică din T1 a fost de 1,7%, mai mult decât s-a anunţat iniţial

În primele două luni din acest an, ritmul de creştere ajunsese la 10,6% şi 12,7%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate.

Evoluţia din aprilie a fost influenţată de creşterile înregistrate de industria extractivă (Ă12,2%) şi de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică (Ă10,8%). În schimb, industria prelucrătoare a avansat cu numai 2,2%. De când a revenit pe plus, în noiembrie 2009, producţia industrială a înregistrat oscilaţii ample de la o lună la alta.

Pe ansamblul primelor patru luni creşterea comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010 a fost de 8,9%, ca serie ajustată.


Vânzările cu amănuntul, principalul indicator care măsoară evoluţia consumului privat, au scăzut în aprilie cu 6,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2010, cel mai mare declin fiind consemnat la produsele alimentare, băuturi şi tutun (-8,3%), conform datelor Institutului Naţional de Statistică. Scăderea vânzărilor din comerţ s-a accentuat în martie şi aprilie, după ce în februarie ritmul de scădere încetinise la 5,2%. Pe primele patru luni din 2011 cifra de afaceri a comercianţilor cu amănuntul s-a redus ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 5,9%. Scăderea vânzărilor cu amănuntul s-a atenuat totuşi la începutul lui 2011 faţă de ultimele două luni ale anului trecut, când s-a înregistrat un declin anualizat de 7,6% şi respectiv 7,2%. Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a scăzut constant în ultimii doi ani şi jumătate. Totuşi, începând de anul trecut, declinul a fost limitat la o singură cifră, după ce în 2009 s-au înregistrat chiar şi scăderi de 17%.


În picaj

Evoluţia investiţiilor străine directe în trimestrul întâi (mld. euro)

România nu a fost foarte atractivă pentru nerezidenţi nici în primul trimestru din 2011, investiŢiile strÂine directe scă­zând cu aproximativ 22% faţă de pe­rioada corespunzătoare a anului trecut, până la 380 milioane euro. Faţă de primul trimestru din anul de vârf 2008, investiţiile străine sunt de peste patru ori mai mici. Reducerea semnificativă a volumului investiţiilor nerezidenţilor în România a fost semnalul cel mai clar al crizei care a cuprins economia. Sectorul financiar a atras în ultimii doi ani grosul investiţiilor - care au mers în special în acoperirea pierderilor -, în timp ce sumele rămase pentru investiţii noi în producţie au fost nesemnificative. Creşterea atractivităţii României ca destinaţie pentru investiţiile străine directe este foarte importantă, având în vedere dependenţa de capitalul extern în condiţiile în care gradul economisirii interne este redus. Estimările pentru acest an indică însă doar o revenire marginală a investiţiilor străine, datele Comisiei Naţionale de Prognoză indicând un nivel al investiţiilor de 3,5 mld. euro în 2011.


Preţuri mai mari

Evoluţia inflaţiei anualizate - indicele preţurilor de consum (%)

Lunile martie şi aprilie au adus o veste proastă privind creşterea preţurilor de consum, care a depăşit 8% în condiţiile scumpirii alimentelor şi carburanţilor.

Inflaţia anualizată a urcat la 8,34%, cel mai ridicat nivel din 2008 încoace, după ce la începutul anului apăruseră semne că presiunile inflaţioniste se diminuează. Rata inflaţiei este de două ori mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care există în continuare un efect de bază ridicat, generat de majorarea TVA de la 19% la 24% la jumătatea anului trecut.

BNR a ratat în 2010 pentru al patrulea an consecutiv ţinta de inflaţie, iar instituţia a majorat în luna mai prognoza de inflaţie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%.

Ţinta de inflaţie a fost de 3,5% plus/minus un punct procentual anul trecut, iar pentru 2011 este stabilită la 3% plus/minus un punct.