Ce alege viitorul şef al BCE? Costul restructurării datoriilor unui stat din zona euro ar depăşi beneficiile

Autor: Anca Dumitrescu 08.06.2011

Viitorul preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE), italianul Mario Draghi, a avertizat miercuri faţă de riscurile implicate de restructurarea datoriilor unei ţări din zona euro, precum Grecia, în care costurile ar fi mai mari decât beneficiile, transmite AFP.

"O restructurare a datoriilor este o opţiune în care costurile ar depăşi beneficiile şi implică grave riscuri financiare şi macroeconomice", a afirmat Draghi într-un răspuns scris la întrebările puse de europarlamentari.

El a arătat că soliditatea financiară a băncilor dintr-o astfel de ţară, care sunt în general cele mai expuse la obligaţiunile restructurate, va fi foarte probabil alterată.

"Din acest motiv, restructurarea datoriilor unei ţări din zona euro prezintă un risc semnificativ de destabilizare a sistemului financiar", a avertizat Draghi, care nu poate exclude efecte semnificative de contagiune în alte state din regiune, cu impact negativ asupra încrederii.

În cazul Greciei, programul de austeritate negociat cu Uniunea Europeană şi FMI, în schimbul susţinerii financiare, este o provocare majoră, dar reprezintă soluţia cea mai puţin costisitoare pentru toate părţile implicate, a adăugat Draghi, care este şeful băncii centrale italiene.