Băsescu insistă pentru opt judeţe în loc de 41 sau şapte judeţe şi Bucureşti

Autor: Iulian Anghel 08.06.2011

Preşedintele Traian Băsescu a făcut ieri public în timpul şedinţei de guvern la care a participat şi ideile sale despre renunţarea la judeţe ca entităţi administrativ-teritoriale, afir­mând că România ar trebui să aibă opt judeţe (pre­şedintele nu a spus dacă acestea trebuie modelate pe actuala structură a celor opt regiuni de dezvoltare) sau şapte judeţe şi Muncipiul Bucureşti.

După ce zile întregi în care nici Guvernul, nici patridul de guvernământ PDL nu au spus clar la ce se referă atunci când au anunţat în mod neaşteptat că urgenţa ar fi reîmpărţirea administrativă, preşedintele a cerut Guvernului să examineze cu atenţie ipoteza renunţării la cele 41 de judeţe şi la apariţia a opt judeţe care să funcţioneze pe modelul regiunilor din UE.

Până ieri, PDL spunea că ar putea exista fie opt regiuni, fie 12, în vreme ce UDMR, partenerul democrat-liberalilor la guvernare, vrea 16 regiuni - una dintre ele urmând să grupeze judeţele cu populaţie preponderent maghiară.

Preşedintele susţine că România trebuie reîmpărţită ad­mi­nistrativ în opt judeţe mari sau 7 judeţe şi Municipiul Bu­cu­reşti întrucât, afirmă şeful statului, nu poţi avea o dezvoltare re­gională pe actuala arhitectură administrativă realizată în 1968. Potrivit şefului statului, partidele au rezerve în a accepta noua organizare pentru că îşi imaginează că dacă deţin şefia unui consiliu judeţean, deţin controlul judeţului.

Băsescu a acuzat că la nivelul judeţelor s-au format "familii transpartinice" care stăpânesc judeţele prin corupţie şi a susţinut că în curând va fi publicat un raport care să arate că dezvoltarea proiectelor cu fonduri de la UE suferă foarte mult. Renunţarea la judeţe şi reorganizarea pe regiuni vizând, între altele, o bună absorbţie a banilor europeni. Băsescu susţine că România riscă să ajungă în situaţia de suspendare temporară a utilizării banilor europeni dacă nu rezolvă problemele existente în ceea ce priveşte cheltuirea fondurilor UE.