Sarea, miere pentru politicieni: Salrom are un şef expert în costume de nuntă şi un administrator specializat în perne

Autor: Roxana Petrescu 08.06.2011

Operaţiunile unicului produ­cător de sare din România, Societatea Naţională a Sării Salrom, sunt conduse de aproa­pe un an de zile de Gabriel Muraru (43 de ani), fost consilier personal al primarului din Piatra-Neamţ, cu studii în istorie şi patron al unor afaceri precum Alb şi Negru, Dinasty şi Agnes Toma specializate în retailul vesti­mentar, majoritatea pe pierderi.

Mai mult, din consiliul de administraţie al companiei care exploatează unica resursă care plasează România în topul celor mai mari producători mondiali face parte şi un tânăr de 26 de ani, de profesie inginer într-o companie specializată în producţia de pilote, cuverturi şi perne de dormit, el fiind totodată şi consilier personal al ministrului economiei Ion Ariton, managerul celor mai valoroase companii aflate în continuare sub controlul statului.

Ziarul Financiar continuă azi seria de materiale prin care încearcă să dovedească faptul că în cele mai multe companii de stat numirile în funcţiile de conducere şi în consiliile de administraţie sunt aproape de fiecare dată exclusiv politice, fiind promo­vaţi oameni fară nicio legătură cu domeniul pe care au ajuns să-l conducă.

Rezervele uriaşe

"România are rezerve de sare semni­ficative, ne ajung sute de ani", spune Alexandru Pătruţi, preşedintele Agenţiei Române pentru Resurse Minerale (ANRM). Toate aceste rezerve sunt exploa­tate în prezent de către Salrom, care este de altfel şi unicul producător de sare din România. Datele din bilanţul companiei arată că în perioada 2000-2009 profiturile anuale cu­mulate în aceşti zece ani abia au ajuns la 2,5 mil. euro, cifra de afaceri maximă înregistrată în această perioadă fiind de circa 45 mil. euro. În aceeaşi pe­ri­oadă, potrivit statisticilor realizate US Geological Survey, preţul pe tona de sare a evoluat de la 24 de dolari la 40,6 de dolari. Potrivit datelor ANRM, anul trecut pro­ducţia de sare a fost de 2,35 mil. tone.
Aceste performanţe vin în contextul în care numai în ultimii doi ani Salrom a schim­bat 4 directori generali, printre care s-au nu­mă­­rat Lucian Nicolae Duţă, membru al PDL de profesie medic, şi, Neculai Olaru, prim-vicepreşedinte al PD-L Bacău la mo­mentul numirii sale în funcţia de şef al Sal­rom.


De la costume la sare

Ultimul numit în funcţie este Gabriel Muraru, care la începutul lui 2010 era con­si­li­er personal al primarului din Piatra-Neamţ Gheorghe Ştefan - Pinalti, potrivit in­for­maţiilor din presă. Muraru a preluat funcţia de director general al Salrom în iulie 2010.

"Dl.Gabriel Muraru a absolvit Liceul Militar "Ştefan cel Mare", din Câmpulung Moldovenesc, iar în anul 1990 a promovat Şcoala Militară de Ofiţeri Activi "Nicolae Bălcescu" din Sibiu, cu specializarea ofiţer organizare-mobilizare şi operaţii. De asemenea, Domnia Sa, a urmat Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Al. Ioan Cuza din Iaşi", au precizat reprezentanţii Salrom.

Tot potrivit datelor Salrom, Muraru este proprietar şi fondator al reţelelor de retail Alb şi Negru şi al brandurilor de fashion Dinasty şi Agnes Toma. Datele de la Ministerul Finanţelor arată că atât Alb şi Negru cât şi Agnes Toma au fost business-uri pe pierderi în 2009. Muraru nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei.

De la perne la Salrom

În afară de managerii numiţi pe criterii politice, şi consiliile de administraţie ale companiilor de stat sunt împânzite de oameni care nu cunosc domeniul în care activează fiind numiţi tot în funcţie de culoarea partidului în care activează. În mod normal, consiliul de administraţie este forul în care sunt aprobate deciziile conducerii executive, având un rol major în funcţionarea unei firme.

La Salrom, din aprilie anul acesta, din consiliul de administraţie face parte şi Cezar Florin Bulacu în vârstă de numai 26 de ani.

Potrivit declaraţiei de avere a lui Bulacu de pe site-ul Ministerului Economiei, profesia acestuia este inginer la compania Minet Conf, specializată în producerea de cuverturi, perne de dormit şi pilote. Mai mult, în afară de faptul că face parte din CA-ul Salrom, Bulacu mai este şi unul dintre cei 12 consilieri personali ai ministrului Ion Ariton, dar cu o normă de doar 2 ore. Potrivit presei locale, Bulacu este fiul vicepreşedintelui PDL al Consiliului Judeţean din Vâlcea.

Salrom este controlată de Ministerul Economiei care deţine un pachet de 51%, restul titlurilor fiind controlate de Fondul Proprietatea.


Efectele numirilor politice

Academicianul Lucian Liviu Albu, directorul Institutului de Prognoză al Academiei Române, unul dintre cei mai cunoscuţi experţi în economie, arăta recent într-un articol publicat în ZF că numirile politice au efecte devastatoare în economie, că la un aparat birocratic deja anchilozat efectele negative ale numirilor politice sunt inimaginabile. La rândul său, Radu Georgescu, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori români, spune, într-o postare pe blogul personal, că boardul (Consiliul de Administraţie) "este unul din cele mai importante, eficiente, dar mai ales nefolosite resurse la îndemâna CEO-ului, pentru a face compania să funcţioneze la turaţie maximă". La rândul lor, doi profesori de la şcoli prestigioase de business din străinătate, Yvan Allaire şi Mihaela Fîrşirotu cred că Guvernul ar trebui prin lege să oblige întreprinderile de stat să adopte cele mai perfecţionate principii şi procese de guvernanţă.

Copii blocaţi în salină

Aproximativ 50 de copii din Galaţi au rămas blocaţi vineri după-amiază în Salina de la Slănic, la peste 200 de metri adâncime, după ce liftul s-a defectat, la sediul salinei deplasându-se trei echipaje ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă Prahova şi două echipaje SMURD. Liftul de la Salina din Slănic Prahova, care vineri după-amiază s-a oprit, 50 de copii rămânând blocaţi în salină, s-a defectat ca urmare a supraîncălzirii unui lagăr, comisarii de la Protecţia Consumatorului Prahova urmând să facă verificări în ceea ce priveşte această instalaţie. Reprezentanţii salinei nu au putut fi contactaţi pentru informaţii suplimentare.

Un site din negura webului

Site-ul Societăţii Naţionale a Sării Salrom are doar varianta în limba română. Pe pagina de web sunt trecute cele 7 sucursale ale companiei, Ocna Mureş, Ocna Dej, Târgu-Ocna, Râmnicu Vâlcea, Slănic Prahova, Cacica şi Praid. Nu sunt prezentate informaţii financiare, date despre management, informaţii despre producţie, iar cele mai recente decizii ale AGA sunt din 2008.