Exporturile continuă să creasca, dar ritmul scade în aprilie. La patru luni, deficitul comercial a coborât cu 18,4% la 2,4 miliarde euro

Autor: Marius Radu - Mediafax 09.06.2011

România a avut în aprilie cel mai mare deficit comercial din acest an, însă după primele patru luni decalajul dintre exporturi şi importuri a fost de 2,4 miliarde de euro, cu 18,4% mai mic faţă de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, reiese din datele INS.

Deficitul a continuat să se reducă faţă de perioada anterioară în condiţiile în care creşterea exporturilor a fost mai accelerată decât cea a importurilor.

În perioada ianuarie-aprilie, exporturile au avansat cu 33,3%, la 14,4 miliarde de euro, în timp ce importurile au crescut cu 22%, la 16,8 miliarde de euro.

Doar în aprilie, deficitul comercial a fost de aproape 900 milioane de euro, cel mai mare din acest an, însă şi în această lună creşterea exporturilor de 16,7% a devansat-o pe cea a importurilor de 13,1%.
Antreprenorii au declarat recent că nivelul actual al cursului de schimb are efecte negative asupra exporturilor deoarece moneda naţională este supraevaluată.

Leul se tranzacţionează în prezent la un nivel de 4,1-4,2 unităţi faţă de euro, iar reprezentanţii mediului de afaceri spun că un "curs normal" ar fi de 4,7-4,8 lei/euro.

În replică, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a sugerat în această săptămână că o prognoză mai aproape de realitate este cea a Barclays, care vede cursul la 4 lei/euro.