S&P retrogradează Nokia, la două zile după Fitch; analiştii se aşteaptă să ajungă în categoria junk

Autor: Marius Oncu 09.06.2011

Standard & Poor's (S&P) a revizuit, joi, în scădere calificativul Nokia, grup prezent şi în România, la două zile după ce Fitch Ratings a retrogradat producătorul finlandez de telefoane mobile, iar analiştii se aşteaptă ca ratingul să ajungă în categoria "junk", potrivit Bloomberg.

S&P a retrogradat Nokia cu o treaptă de la "A-" la "BBB+", iar Fitch a coborât calificativul de la "BBB+" la "BBB-". S&P a avertizat că ar putea reduce din nou ratingul, în timp ce Fitch a menţinut perspectiva negativă. Calificativul actual al Fitch pentru Nokia este cu o singură treaptă peste categoria "junk" (nerecomandată pentru investiţii).

A treia mare agenţie de evaluare financiară, Moody's, acordă Nokia ratingul "A3", cu trei trepte peste cel al Fitch şi analizează situaţia grupului pentru o posibilă retrogradare.

Investitorii se aşteaptă ca Nokia să piardă ratingul "investment grade" (recomandat pentru investiţii) în urma erodării poziţiei de lider pe piaţa mondială a telefoanelor mobile, cauzată de concurenţa tot mai dură din partea iPhone-ului lansat de Apple şi a smartphone-urilor bazate pe softul Android al Google.

Totodată, Nokia a anunţat, joi, că directorul executiv pentru divizia de tehnologie, Richard Green, şi-a luat concediu fără plată, iar un cotidian finlandez a informat, citând surse, că acesta nu se va întoarce în cadrul grupului din cauza divergenţelor cu restul conducerii privind strategia, transmite Reuters.