Grecia scoate la vânzare companiile naţionale de petrol şi gaze pentru a-şi plăti datoriile

Autor: Bogdan Cojocaru 09.06.2011

Grecia a pus pe lista activelor pe care le va vinde pentru a strânge fondurile necesare reducerii datoriilor acţiuni deţinute de stat la cea mai mare companie elenă de rafinare, Hellenic Petroleum, la compania de gaze naturale DEPA şi la operatorul reţelei de gaze DESFA, potrivit unui raport UE/FMI obţinut de Reuters.

Astfel, Grecia va vinde participaţia de 35,5% pe care o deţine la Hellenic Petroleum în primul trimestru al anului viitor. Compania are o capitalizare pe piaţă de 2,06 miliarde de euro şi este listată la bursa de acţiuni de la Atena. Hellenic deţine rafinării în Grecia şi Macedonia şi benzinării în Europa de Sud-Est şi Cipru. Cel mai mare acţionar al companiei este POIH Investment, cu o participaţie de 41%.

Grecia va vinde, de asemenea, în ultimul trimestru al acestui an un pachet de 55% din acţiunile DEPA şi o participaţie de 31% din DESFA.

Atena, sub presiunea creditorilor, intenţionează să vândă active de stat pentru a obţine 50 de miliarde de euro până în 2015 pentru a plăti o parte din datorii.