România a luat 1,5 miliarde de euro de pe piaţa externă prin vânzarea de titluri pe 5 ani. Vedeţi aici cât au plătit Boc şi Ialomiţianu ca să facă rost de bani

Autor: Liviu Chiru 09.06.2011

România a obţinut 1,5 miliarde de euro de la investitorii străini, în emisiunea programată joi în care ofertele au depăşit 3 miliarde de euro. Randamentul s-a situat la 5,29% - cu un cupon de 5,25% pe an - faţă de 5,17% la emisiunea de eurobonduri de anul trecut, când Finanţele au luat 1 mld. euro, tot pe cinci ani, cu un cupon de 5%.Trebuie luat în considerare că şi dobânda de referinţă la euro a crescut în ultimul an de la 1% la 1,25%.

"Preţul a fost majorat faţă de datele iniţiale, la 255 de puncte de bază peste mid-swap (indicatorul de dobândă la euro pe pieţele internaţionale, de circa 2,8% pe an pentru maturitatea de 5 ani - n. red.). Era nevoie de subscrieri de 2,7 miliarde de euro până la închiderea registrului ca emisiunea să fie considerată un succes", au declarat surse din piaţă.

În total, pe parcursul celor cinci ani, Ministerul Finanţelor trebuie să plătească o dobândă de 394,5 milioane de euro.

Finanţele au anunţat că intenţionează să atragă 1-1,5 miliarde de euro prin această emisiune de titluri.

În pofida scăderii CDS-urilor la circa 230 de puncte de bază, faţă de 360 în septembrie 2010, Finanţele sunt pe punctul de a se împrumuta mai scump decât în martie anul trecut, când au emis eurobonduri de 1 mld. euro la dobândă fixă de 5% pe an. De altfel, programele de finanţare de tip EMTN pot implica un cost mai mare pentru emitent ca urmare a facilităţii care îi permite acestuia să iasă pe piaţă oricând consideră necesar sau oportun, pe baza aceluiaşi prospect de bază, în orizontul de timp prestabilit - de obicei de trei ani.

Din cauza primei de risc cerute de investitori, România a ezitat să emită titluri cu maturitate mai lungă, de 7 sau 10 ani. Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanţelor şi şeful Trezoreriei, este cel care a reprezentat statul român la negocieri. Emisiunea a fost aprobată de Ministrul Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu şi de premierul Emil Boc.