Inflaţia mare forţează majorarea dobânzii la euro luna viitoare

Autor: Bogdan Cojocaru 09.06.2011

BCE a menţinut dobânda de politică monetară la 1,25%, dar ar putea-o majora în iulie pentru a doua oară în ultimele trei luni, în încercarea de a limita inflaţia.

Acesta este un semnal pentru guvernele europene că problema crizei datoriilor din zona euro rămâne sar­cina lor. Şi Banca Angliei a menţinut dobânda la 0,5%.

Actuala valoare a fost stabilită în aprilie, dobânda fiind majorată pentru prima dată după iulie 2008 de la nivelul minim record de 1%. Viitorul preşedinte al BCE, italianul Mario Draghi, s-a angajat să susţină o politică "graduală" de majorare a dobânzii, dar şi retragerea măsurilor de urgenţă adoptate în timpul crizei financiare pentru a asigura lichidităţi pe pieţe, scrie Bloomberg. Angajamentul vine într-un moment în care ţările din zona euro se chinuie să depăşească o criză a datoriilor care riscă să ducă la incapacitate de plată statele mai slabe precum Grecia.

Draghi a promis "aceeaşi doză sănătoasă de pragmatism" precum cea administrată de actualul şef al băncii, Jean-Claude Trichet, care a condus instituţia printre primele valuri provocate de şocul datoriilor, cu epicentrul în Grecia.

"Vălul opac de incertitudine care se menţine asupra me­diului macroeconomic şi financiar şi vulnerabi­lităţile care au rămas cer o evaluare atentă a situaţiei generale şi a perspecti­velor. Acesta cere o porţie de gradualism în schim­barea politicii monetare standard şi non-stan­dard", a spus Draghi.

Oficialul italian va prelua cel mai probabil şefia BCE pe 1 noiembrie.

Draghi a promis că va respecta total principalul obiectiv al BCE, acela de a controla inflaţia, apreciind că aceasta este cea mai bună politică de a favoriza creşterea economică, dar a subliniat şi nevoia de flexibilitate într-un peisaj economic şi financiar în continuă transformare.