Atenţie! Pe Bursă cad avioane! Acţiunile care „au decolat“ în ultimele zile au terminat benzina

Autori: Adrian Cojocar , Andrei Chirileasa 09.06.2011

Titlurile Oltchim (OLT - simbol bursier), Rompetrol Rafinare (RRC) şi ale altor trei companii din sectorul petrolier, care au înregistrat creşteri cuprinse între 40% şi 130% de la începutul lunii iunie şi până la jumătatea şedinţei de ieri, au închis ziua cu scăderi puternice.



Cinci acţiuni din sectorul petrochimic îi uimesc pe investitori, dar şi pe brokeri, care nu găsesc o justificare clară pentru creşterile fulminante ale acestora în ultimele şedinţe.

Dacă la început creşteau numai acţiunile combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), treptat în hora aprecierilor de 15% pe zi s-au alăturat acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), respectiv titlurile terminalului de produse petroliere Oil Terminal Constanţa (OIL), divizia de servicii petroliere Rompetrol Well Services (PTR) şi cele ale casei de comerţ cu produse petroliere Petrolexportimport (PEI).

După un avans de 52% înregistrat în doar trei zile, acţiunile Oil Terminal erau ieri printre cele mai tranzacţionate de pe piaţă, valoarea transferurilor cu titlurile terminalului din Constanţa atingând 6,4 mil. lei, cel mai mare rulaj zilnic înregistrat de la listarea companiei în anul 1998. Totuşi cotaţia la care au ajuns ieri acţiunile companiei, de 0,3685 lei/unitate, se află mult sub cotaţia înregistrată pe maximele din vara anului 2007.

Brokerii recomandă prudenţă şi spun că avansul agresiv al acestor titluri nu este susţinut nici fundamental şi nici de sentimentul investitorilor, în condiţiile în care majoritatea indicilor Bursei înregistrau ieri la aceeaşi oră corecţii de până la 1,7% pe BET-FI şi de 0,7% pe indicele BET.

Spre finalul şedinţei, unele dintre acţiuni au înregistrat scăderi puternice, Oltchim şi RRC pierzând peste 10%.

"Creşterile acestea agresive nu mi se par motivate de factori fundamentali şi nici de sentimentul general al pieţei pentru că acţiunile mari nu participă la creşteri. Dacă ar fi fost ceva fundamental, ar fi trebuit să crească şi titlurile OMV Petrom, dar nu se întâmplă acest lucru. Nu a avut loc nimic spectaculos care să conducă la asemenea creşteri. Poate fi un investitor instituţional interesat de respectivul sector sau pot fi speculatori. Riscul este mare pentru că orice creştere importantă este însoţită şi de riscuri mari. Investitorul se poate opri oricând din cumpărare şi s-a terminat cu creşterile şi nu numai asta, dar apoi vin scăderi la fel de rapide", spune Răzvan Paşol, directorul general al Intercapital Invest.

De aceeaşi părere este şi Adrian Danciu, şeful departamentului de analiză din cadrul firmei de intermediere Broker Cluj, care consideră că aceste evoluţii sunt iraţionale.

"Este clar că atitudinea investitorilor este una iraţională. Probabil există unele aşteptări din partea investitorilor, dar când vorbim de creşteri consecutive cu maximul de variaţie şi volume destul de ridicate, acest lucru nu indică o atitudine raţională. Fundamental nu găsesc o justificare pentru creşteri. Nu există considerentele că acest sector va avea o profitabilitate ridicată în perioada următoare", explică Danciu.

Brokerii spun că preţurile celor mai multe acţiuni de pe piaţă sunt destul de mici, mai ales în cazul acestor acţiuni care s-au aflat într-un con de umbră de mai mulţi ani şi din cauză că în general sunt foarte puţin lichide, astfel că s-ar justifica anumite creşteri, dar nu la nivelul celor înregistrate în ultimele şedinţe.

"Preţurile oricum erau mici la majoritatea dintre acţiuni, înainte de creşterile acestea se situau la 20%-30% din valorile de pe maximele Bursei, dar nu înţeleg cum au stat la aceleaşi niveluri timp de un an şi deodată au devenit interesante. Să spunem că la Oltchim ar fi o explicaţie, dar şi la acţiunea aceasta preţurile din piaţă au ajuns la nişte niveluri care nu au mai fost atinse niciodată. Pe Rompetrol Rafinare mă gândesc că ar fi vorba de o speculaţie legată de faptul că statul ar putea vinde acţiunile la un preţ cel puţin cât valoarea nominală. Cred că avansul acţiunilor Rompetrol Well Service este prin simpatie cu RRC, dar pentru creşterea acţiunilor Oil Terminal nu găsesc nicio explicaţie", spune Octavian Molnar, directorul general adjunct al IFB Finwest.

Acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) au crescut şi ieri cu 15%, până la un preţ de 2,325 lei/unitate, în condiţiile în care la finele anului trecut acestea se tranzacţionau la un preţ de aproape 12 ori mai redus, respectiv 0,203 lei. La închidere, însă, titlurile Oltchim au fost cotate la 1,8 lei, cu 22% sub nivelul maxim atins pe parcursul zilei.

Titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) erau ieri deja la a cincea şedinţă consecutivă de apreciere cu 15%, iar preţul a ajuns în preajma valorii nominale, de 0,1 lei/unitate, nivel care nu a mai fost atins de la începutul anului 2008, dar au închis la 0,0755 lei. Brokerii atrag atenţia şi spun că este posibil ca speculatorii să împingă preţurile în sus doar pentru a determina şi alţi investitori să intre la cumpărare şi a profita astfel de pe urma avansului de preţ marcându-şi exitul din piaţă la un preţ superior.

Cum funcţionează mecanismul creşterilor speculative

La început speculatorii achiziţionează titluri ale unor companii puţin lichide de pe piaţă astfel că din cauza ordinelor mici la vânzare cotaţia atinge repede pragul maxim de variaţie permis într-o şedinţă, de 15%.

Creşterile mari atrag atenţia din ce în ce a mai multor investitori de pe Bursă care dorind să profite de aprecierile puternice intră la cumpărare.

Ca urmare, acţiunile cresc pe volume din ce în ce mai mari, iar apoi cei care au cumpărat iniţial acţiuni îşi vând deţinerile şi creează presiune la vânzare.

Efectul marcărilor de profit se propagă şi la ceilalţi investitori care speriaţi de corecţii încearcă să iasă punând şi mai multă presiune pe cotaţii, iar trendul se inversează cel puţin până când acţiunile revin din nou la nişte niveluri justificate din punctul de vedere fundamental.

Cei care au cumpărat acţiunile pe maxime riscă astfel să rămână multă vreme cu ele în portofoliu la preţuri mult mai mici sau să vândă mult în pierdere.

Acţiunile combinatului chimic din Râmnicu Vâlcea au crescut aproape necontenit de la jumătatea lunii februarie pe fondul speculaţiilor privind privatizarea companiei programată de Ministerul Economiei în 2012 la presiunile FMI. Ulterior compania a anunţat că negociază cu Petrom achiziţia rafinăriei Arpechim din Piteşti. Creşterile acţiunilor Oltchim din acest an ar putea avea legătură şi cu faptul că firma şi-a dublat afacerile în primul trimestru, la 464 mil. lei (110 mil. euro) şi şi-a diminuat de 20 de ori pierderile în acelaşi interval. În ultima vreme nemţii de la PCC SE, acţionarul minoritar al companiei care doreşte să preia Oltchim de la stat, a realizat achiziţii aproape zilnice de acţiuni de pe Bursă alimentând cotaţia acţiunilor de pe piaţă. Nemţii vor să-şi consolideze poziţia în companie pentru asigurarea unei poziţii avantajoase în procesul de privatizare.

Acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au revenit în ultima săptămână brusc în atenţia investitorilor după ce s-au aflat într-un con de umbră timp de circa un an de când acţionarul majoritar KazMunaiGaz a derulat o ofertă de preluare prin care a achiziţionat 18,2% din acţiunile Rompetrol Rafinare la un preţ de 0,0751 lei/unitate. Speculaţiile investitorilor pe aceste acţiuni sunt legate de o posibilă vânzare de către stat a acţiunilor pe care le deţine în companie după ce kazahii au hotărât să convertească datoriile pe care le deţineau la stat în acţiuni, oferind acestuia 45% din companie.

Avansul titlurilor Rompetrol Well Services, divizia de servicii petroliere a grupului Rompetrol, ar putea fi efectul de contagiune al creşterilor consemnate de titlurile Rompetrol Rafinare, evoluţia celor două companii influenţându-se reciproc chiar dacă rezultatele financiare au fost mai mult în contradictoriu în ultimii ani. Comparativ cu celelalte companii care au înregistrat creşteri, Petros este o companie profitabilă, firma înregistrând în ultima perioadă o îmbunătăţire la nivelul indicatorilor financiari.

Creşterile acţiunilor Oil Terminal din ultima vreme pe volume record ar putea fi determinate de ieşirea unui acţionar din companie care vrea să vândă un pachet mai mare de acţiuni. Acţiunile companiei se numără printre titlurile puţin tranzacţionate de investitori din cauză că nu a înregistrat în ultimii ani performanţe spectaculoase şi profitabilitatea activităţii a fost în general destul de redusă. Oil Terminal este cel mai mare terminal de produse petroliere din portul Constanţa şi este controlat de stat.

Casa de comerţ cu produse petroliere Petrolexportimport Bucureşti s-a aflat în ultimii ani pe pierdere în ciuda dinamicii pozitive a afacerilor, care au ajuns anul trecut la 360,7 mil. lei. Compania s-a menţinut pe pierdere şi în primul trimestru, cu un rezultat negativ de 337.000 de lei. Rezultatele companiei nu au impresionat în ultimii ani investitorii, astfel că acţiunile casei de comerţ se numără printre titlurile puţin tranzacţionate. Circa 76% din acţiunile companiei sunt controlate de un off-shore din Insulele Virgine.