Bursa face notă discordantă şi scade când Europa creşte

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax 09.06.2011

Bursa a scăzut joi cu 0,85%, într-o piaţă cu volatilitate foarte ridicată pe acţiunile care au înregistrat creşteri puternice în ultima perioadă. Corecţiile au survenit mai cu seamă spre finalul şedinţei, deşi principalele pieţe europene au cunoscut un reviriment la nivelul indicilor după prânz.

Oltchim (OLT) şi Rompetrol Rafinare (RRC), care cu aproape o oră înainte de închidere au trecut de la un câştig de 15% la o corecţie de peste 10%.

Acţiunile Oltchim au urcat puternic cu 15% încă din primele minute şi au înregistrat, astfel, cotaţia maximă istorică atinsă de la listare, de 2,325 lei. Ritmul ascendent s-a menţinut până în jurul orei 15:20, când acţiunile au trecut brusc pe scădere semnificativă.

Astfel, ultimele operaţiuni cu aceste titluri au fost realizate la 1,8 lei, preţ cu 10,98% sub ultima cotaţie de miercuri. Aceste titluri au consemnat al treilea rulaj din piaţă, de 3,1 milioane lei.

"Este clar că cineva vrea să cumpere cu orice preţ la Oltchim, poate chiar în afară de PCC, care în ultimul timp a raportat achiziţii zilnice. Asta i-a antrenat şi pe speculatori, iar după creşterile puternice din acest an riscul este extrem de ridicat", a declarat directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest Marcel Murgoci.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, înregistra un recul de 0,27%, iar titlurile celor cinci SIF-uri şi ale Fondului Proprie­tatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 1,37% sub nivelul de miercuri.

La fel ca în cazul acţiunilor Oltchim, titlurile Rompetrol Rafinare şi Rompetrol Well Services au fost pe creştere cu 15% până în jurul orei 15:20, când au revenit brusc la nivelurile de miercuri. Ulterior, preţul acţiunilor Rompetrol Rafinare a căzut cu 10,11% chiar la închidere, iar titlurile Rompetrol Well Services au consemnat un recul de 5,87%.

Murgoci crede că evoluţia acţiunilor Rompetrol Rafinare poate fi influenţată de unii speculatori care se aşteaptă ca The Rompetrol Group să răscumpere de la statul român la un preţ mai mare acţiunile rezultate din conversia obligaţiunilor, iar această tranzacţie să ducă şi la creşterea cotaţiei pe bursă.

"Cred că asistăm la «un foc de paie». Este posibil ca unul sau mai mulţi investitori să se aştepte ca răscumpărarea acţiunilor de la stat la finalul negocierilor să se realizeze direct pe bursă, iar o asemenea tran­zac­ţie ar putea duce la posibilitatea lansării unei noi oferte de preluare, mai ales dacă statul se va înţelege cu Rompetrol la un preţ mai mare decât cel de la bursă", a afirmat brokerul.

Totodată, potrivit unor supoziţii vehiculate în piaţa de capital, unii investitori au ridicat preţul acţiunilor Rompetrol Rafinare în ultimele zile considerând că The Rompetrol Group ar putea majora preţul de delistare dacă unii acţionari au subscris la va­loarea nominală de 0,1 lei titluri emise într-o majorare de capital la Rom­petrol Rafinare, decisă în luna septembrie a anului trecut, când a fost aprobată conversia obligaţiunilor deţinute de stat la companie în acţiuni.

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 16,4 milioane lei, iar preţul a stagnat la 0,502 lei.


De urmărit astăzi