Tensiuni în UE: Să obligăm sau nu sectorul privat să sprijine statele care au probleme cu datoriile? Cum comentaţi?

Autor: Marius Oncu 10.06.2011

O restructurare necontrolată a datoriilor Greciei ar avea un impact dezastros asupra pieţelor, a declarat, vineri, în parlamentul german, ministrul de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, într-un apel pentru susţinerea unui nou pachet de finanţare a statului elen, transmite Reuters citată de Mediafax.

Situaţia din Grecia şi Europa este serioasă a spus ministrul, cerând ca Grecia să facă reforme mai ample în schimbul unui ajutor financiar suplimentar.

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a avertizat, joi, împotriva unei abordări promovate de Schaeuble pentru criza din Grecia, prin care se vizează obligarea investitorilor să accepte maturităţi mai lungi pentru obligaţiunile statului elen pe care aceştia le deţin, potrivit Bloomberg.

BCE consideră că orice soluţie prin care sectorul privat ar fi forţat să se implice în sprijinirea statului elen ar fi o "greşeală enormă" pentru zona euro.

Trichet a respins, totodată, orice implicare a băncii într-un al doilea pachet de susţinere a Greciei, escaladând divergenţele cu statele europene care vor să găsească, până la 24 iunie, o soluţie la criza datoriilor guvernului de la Atena în care să fie implicaţi şi investitorii privaţi.

BCE ar accepta un plan în care creditorii să participe voluntar la rostogolirea datoriilor Greciei. Instituţia nu intenţionează, însă, să reinvestească tot în obligaţiuni ale statului elen titlurile ajunse la maturitate, a adăugat Trichet.