Bogdan Drăgoi, oficialul de 31 de ani care a strâns 1,5 mld. euro pentru Finanţe de pe piaţa externă. La 25 de ani el era deja secretar de stat. Citiţi aici povestea lui

Autor: Cristian Hostiuc 10.06.2011

Secretarul de stat din Ministerul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, 31 de ani, este artizanul ieşirii României pe piaţa externă prin vânzarea de euro-obligaţiuni pe cinci ani, la un randament de 5,29%.

El este unul dintre cei mai tineri demnitari români, acesta începându-şi cariera în administraţie încă de la vârsta de 25 de ani, când a fost timp de cinci luni (aprilie-septembrie 2006) consilier la Ministerul Integrării Europene.

În septembrie 2006 sare imediat pe poziţia de secretar de stat în Ministerul Finanţelor, fiind susţinut de PD (Partidul Democrat). De altfel, acest partid l-a susţinut peste tot, în toate poziţiile ocupate până în prezent.

Dan Drăgoi, tatăl lui Bogdan, "mâna dreaptă" a lui Victor Stănculescu

El este fiul lui Dan Drăgoi, un om de afaceri extrem de puternic, dar discret, de la începutul anilor '90, fiind "mâna dreaptă" a lui Victor Stănculescu, generalul care alături de Ion Iliescu şi Silviu Brucan l-au dat jos pe Ceauşescu şi au preluat conducerea ţării.

Balli, traderul care era să pună mâna pe Sidex Galaţi

Numele lui Dan Drăgoi se leagă foarte mult de grupul Balli, traderul de metale cu rădăcini iraniene, care desfăşura afaceri în România la începutul anilor '90 în domeniul petrolului, oţelului şi a altor metale neferoase.

Dan Drăgoi, prin legăturile sale, avea "intrare" oricând la Ion Iliescu sau la cei care au condus România între 1990 şi 1997. La un moment dat, Dan Drăgoi a stat şi în spatele înfiinţării băncii RoBank care i-a dat credit lui Ion Iliescu să-şi cumpere apartamentul din vila în care stă de peste 20 de ani şi a companiei de asigurări Asigurarea Anglo-Română.

După ce "gaşca" lui Iliescu a pierdut puterea în 1996, influenţa lui Dan Drăgoi a început să scadă în România. Acesta, împreună cu grupul Balli au vrut să cumpere combinatul siderurgic Sidex Galaţi. Dan Drăgoi a ieşit din peisaj, dar în lumea afacerilor a rămas la fel de puternic.

Transferul de putere

Începând cu anii 2000 Dan Drăgoi a intrat în grupul lui Adriean Videanu, cei care preluaseră puterea alături de Traian Băsescu în Partidul Democrat.

De altfel, peste ani familia Drăgoi a rămas la fel de apropiată grupului din jurul lui Videanu, unde îi mai regăsim pe Gheorghe "Bebe" Ionescu, Sorin Creţeanu (proprietarul Comnord), Raul Doicescu (proprietarul BogArt) şi Puiu Popoviciu (proprietarul mallului Băneasa şi a complexului imobiliar din zonă). "Bebe" Ionescu, fost director general la FPS (Fondul Proprietăţii de Stat, actualul AVAS) la mijlocul anilor '90, a fost numit de Videanu ca reprezentant al statului în consiliul de administraţie al Petrom, unde este şi astăzi. De altfel, băiatul lui "Syda" - aşa cum este cunoscut -, a fost şi încă mai este prietenul fiicei lui Traian Băsescu, Elena, conform ziarelor tabloide.

Acesta a urmat Universitatea Tufts University, Fletcher din Boston, Massachusetts, a absolvit Facultatea de Relaţii Internaţionale cu distincţia Magna cum Laudae, Facultatea de Economie cu distincţia Magna cum Laudae şi a fost membru Golden Key Honor Society.

Sunt bancheri, consultanti, avocati sau analisti profesionisti. Numai ca se afla la Londra

Românii de peste hotare

După terminarea studiilor în străinătate, Bogdan Drăgoi a lucrat la Londra şi Bucureşti în perioada 2002-2004 pentru grupul Inquam, cel care deţinea Telemobil în România.

De acum, avem cu cine defila. Numai sa vrem

În 2004 el, împreună cu un grup de prieteni, a lansat operatorul telecom prin satelit Focus Sat, pe care l-a vândut în 2006 grupului UPC.

Bogdan Drăgoi a fost vicepreşedinte al companiei şi cel care se ocupa de finanţarea şi promovarea operatorului.

După ce a fost schimbat de la Finanţe în 2007, când PD a fost scos de la guvernare de premierul Călin Popescu Tăriceanu, el a fost numit director general economic în Primăria Bucureşti, în timpul mandatului lui Adriean Videanu. A revenit în 2009 ca secretar de stat la Finanţe, fiind adus de Gheorghe Pogea, ministru la vremea aceea şi partener de afaceri al lui Adriean Videanu, care preluase funcţia de ministru al economiei.

Bogdan Dragoi, fiul unui apropiat al lui Videanu - posibil secretar de stat la Finante

Din 2009, Bogdan Drăgoi este responsabil de asigurarea finanţării bugetului naţional prin funcţia de şef al Trezoreriei.

RBC, clubul românilor de la Londra care vor prelua puterea în România

Ziarul Financiar a scris pentru prima dată de Bogdan Drăgoi în ianuarie 2004, atunci când un grup de români prezenţi la Londra a înfiinţat Romanian Business Club (RBC). Acest grup format din români care activau pe piaţa londoneză ca bancheri, avocaţi sau consultanţi, voia să formeze o forţă extrem de puternică care la momentul potrivit să vină în ţară. Grupul a fost cultivat mulţi ani de Mircea Geoană. O parte dintre membrii grupului au revenit în ţară fie desfăşurând afaceri proprii, fie preluând funcţii în cadrul unor bănci româneşti.

Din acest club fac parte Dan Badea, cel care este partenerul din România al celei mai puternice firme de avocatură din lume Clifford Chance; Ciprian Păltineanu, director în cadrul UniCredit Ţiriac România; Mihai Buia, fost HVB Bank şi acum reprezintă interesele unui fond de investiţii; Bogdan Patrinichi, bancher la Londra; Cristian Ţepelea; Mircea Flore.

Citiţi aici CV-ul lui Bogdan Drăgoi