Vreti calculatoare cu bani gratis de la UE? Atunci aplicati la un program despre care nu stie nimeni: Operatiunea 2.3.1

Autor: Adelina Mihai 11.06.2011

Antreprenorii care vor să-şi înfiinţeze firme noi pentru a dezvolta produse noi pe piaţă sau care au brevete de invenţie, dar nu mai au bani ca să-şi introducă în producţie ideile pot obţine proiecte cu finanţare europeană de până la 200.000 de euro, în cadrul programului care alocă bani nerambursabili pentru creşterea competitivităţii economice (POS CCE).

România are la dispoziţie 18,5 milioane de euro de la Uniunea Europeană în perioada 2007- 2013 pentru cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare pentru competitivitate (Operaţiunea 2.3.1 - Sprijin pentru Start-up-uri şi Spin-off-uri inovative, Axa 2, POS CCE), însă din 2008 (când s-au deschis liniile de finanţare) şi până în prezent s-au semnat contracte în valoare aproximativă de 15,5 milioane euro.

"Firmele nu s-au prea înghesuit pentru obţinerea acestor finanţări pentru că, pe de-o parte nu au înţeles instrumentul, iar pe de altă parte românii nu sunt neapărat interesaţi de activităţile de cercetare şi dezvoltare", a spus Laurenţiu Dinu, director general al companiei de consultanţă pentru accesarea de fonduri europene Accreo România.

Firmele care pot depune proiecte pentru astfel de finanţări trebuie să activeze în domenii precum aeronautică/spaţiu, tehnologii marine, energie, mediu/deşeuri, biotehnologii/genomică sau echipamente medicale/biomedicale. Dacă pentru companiile de tip start-up companiile acordă finanţări pentru firmele nou-înfiinţate care vor să lanseze un produs care are calităţi superioare faţă de celelalte produse existente pe piaţă, finanţările nerambursabile pentru spin-off-urile inovative se acordă pentru companiile care utilizează o licenţă deja brevetată şi pe care vor să o introducă în producţie.

Una dintre firmele care au obţinut o finanţare nerambursabilă de până la 127.000 de euro prin intermediul acestei linii de finanţare este Solar Energy Interactiv din Piteşti.

"Am avut noroc pentru că mi-am dat doctoratul în domeniul energiei regenerabile, mai exact în panouri termosolare şi am avut un brevet pe numele meu. Am obţinut finanţare europeană şi am deschis un laborator de cercetare în Piteşti, unde studiem prototipuri de panouri solare", a spus Nicolae Cicerone Marinescu, 44 de ani, administratorul firmei Solar Energy Interactiv.

De profesie inginer de instalaţii, Marinescu a semnat contractul de finanţare în luna august a anului trecut, proiectul urmând să se finalizeze în decembrie 2011, când va trebui să le arate oficialilor de la Uniunea Europeană o variantă finală a modelului de panou termosolar pe care vrea să-l producă.

"Marele avantaj este că, în urma proiectului, rămân cu un laborator de cercetare. Am angajat 10 oameni cu carte de muncă în proiect, am închiriat un spaţiu de 120 de metri pătraţi pentru laborator şi am achiziţionat utilajele şi materialele necesare pentru cercetare din bani europeni", a adăugat Marinescu, care este absolvent al Institutului Politehnic din Iaşi şi care crede că invenţia sa se va putea folosi în special pentru clădirile înalte, cum sunt blocurile-turn.

Programul prin care antreprenorii pot obţine astfel de finanţări este coordonat de organismul intermediar "Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică", aflat în subordinea Ministerului Educaţiei.

"Proiectele vizate pot include următoarele activităţi eligibile: activităţi de cercetare-dezvoltare (cercetare industrială şi/sau dezvoltare experimentală) sau achiziţia de servicii pentru cercetare-dezvoltare, activităţi pentru introducerea în producţie a rezultatelor cercetării/ knowhow-ului/ dreptului de proprietate industrială (achiziţia de drepturi de proprietate intelectuală, de instrumente şi echipamente IT&C, de procurare de materii prime şi materiale necesare realizării proiectului)", a mai spus Dinu.

Mai există un instrument prin care firmele pot obţine finanţări pentru cercetare-dezvoltare (Operaţiunea 2.3.3Promovarea inovării în cadrul întreprinderilor), lansat în luna martie a acestui an şi care are alocat pentru acest apel de propuneri un buget de aproximativ 50 de milioane de euro.

Finanţările se acordă însă pentru companiile care există pe piaţă de cel puţin un an şi care demonstrează că au nevoie de astfel de activităţi în cadrul companiei.