Cine este grecul care a mizat 40 mil. € pe mallul Colosseum din Chitila, principalul competitor pentru "Băneasa lui Popoviciu“

Autor: Cristi Moga 11.06.2011

Omul de afaceri Panico Panayi, rezident în Marea Britanie, dar cu origini elene, unicul acţionar al companiei Nova Imobiliare care dezvoltă centrul comercial Colosseum din Bucureşti, nu are experienţă în dezvoltarea de malluri, dar spune zâmbind că "la fel cum zeiţa Atena a fost înzestrată cu toate calităţile lui Zeus, şi eu am fost înzestrat să construiesc cel mai mare mall din România".

Panayi va deschide în august pe un teren de 60 de hectare din Chitila un magazin de bricolaj Leroy Merlin, iar în octombrie ar trebui să deschidă un hipermarket Carrefour, alături de o galerie comercială de mici dimensiuni..

Drumul până la primele rezultate cu acest centru comercial a durat mai mult decât în alte proiecte imobiliare. Panayi a cumpărat terenul din Chitila în 2003, când era lot agricol, de la 57 de proprietari diferiţi, proces ce a durat aproape un an şi jumătate.

Cu toate acestea, lucrări propriu-zise nu a început decât în acest an, din cauza birocraţiei, crizei şi a unei ordonanţe de urgenţă din 2007 care nu îi permitea să construiască pe acest lot, considerat zonă verde.

Principalele afaceri pe care le derulează sunt în industria de "leisure", Panayi controlând mai multe restaurante, pub-uri şi săli de bingo din Marea Britanie, ţară în care locuieşte de mai mulţi ani, în Manchester.

O altă investiţie a omului de afaceri este în viticultură, în Cipru. Cum a ajuns însă de la aceste afaceri la intenţia de a construi cel mai mare mall din România?

"Pieţele care au ieşit dintr-o perioadă întunecată, cum a fost comunismul, oferă ulterior oportunităţi. Eu am venit atunci să le caut. O economie nu poate funcţiona fără investitori privaţi. M-am oprit în Chitila deoarece este în partea de nord a Bucureştiului, la şase kilometri de Piaţa Victoriei şi aproape de centură, care în momentul finalizării va face mallul accesibil în jumătate de oră pentru trei milioane de locuitori, cât cred că va avea Bucureştiul în patru-cinci ani", a declarat Panayi cu ocazia primului tur de presă pe şantierul Colosseum.

Clădirea viitorului magazin Leroy Merlin este gata, singura activitate desfăşurându-se în interior. La fel este şi parcarea din faţa viitorului magazin de bricolaj, a cărui deschidere este anunţată în termen de două luni. La circa 300 de metri distanţă însă pot fi observaţi câteva zeci, poate peste 100 de muncitori ai firmei Real Design Trust, controlată de discretul om de afaceri Dan Petrescu, care lucrează la structura viitorului hipermarket Carrefour. Acoperişul nu a fost încă montat, se mai lucrează la pereţi, dar Panayi este sigur că magazinul va fi deschis pe 18 octombrie.

"În luna august spaţiul va fi predat către Carrefour pentru începerea amenajării, iar pe 18 octombrie va fi deschis", spune Panayi, care se arată dispus să parieze simbolic cinci lire pentru inaugurarea la timp a magazinului.

Spaţiul dintre Leroy Merlin şi Carrefour va fi însă mai greu de ocupat. Aici ar trebui ridicate clădiri de tip big-box pentru 11 retaileri, cu intrare exterioară, dinspre parcare, dar în momentul de faţă singurul contract confirmat este cel cu Altex, care va ocupa primul spaţiu de lângă Carrefour.

"Flanco a ieşit din proiect, iar acum negociem cu Domo pentru un spaţiu. Avem şi alte negocieri, dar în afară de Carrefour, Leroy Merlin şi Altex nu putem preciza numele altor chiriaşi. Chiriile medii în proiect sunt de circa 11 euro/metrul pătrat, iar valoarea totală a încasărilor o estimăm la 6,2 milioane de euro."

Pentru procesul de închiriere a spaţiilor Panayi colaborează cu firmele de consultanţă Jones Lang LaSalle şi King Sturge, aflate în proces de fuziune la nivel global, dar şi pe piaţa locală.

În timp, Colosseum ar trebui să devină principalul competitor al proiectului Băneasa, controlat de omul de afaceri Gabriel Popoviciu.

În prezent însă traficul pe Şoseaua Chitilei este mult mai redus decât pe Bucureşti - Ploieşti, în timp ce densitatea populaţiei din zonă, destul de scăzută ţinând cont că este o zonă preponderent de case, ar putea reprezenta un nou element important în procesul de selecţie a spaţiilor de către chiriaşi.

"Colosseum va fi un centru comercial regional, în condiţiile în care consider că actualele malluri din Bucureşti nu sunt o destinaţie "one stop" pentru fashion şi leisure. Femeile vor să vadă întreaga ofertă de haine la modă. Şi bărbaţii la rândul lor", spune omul de afaceri, care a investit până în prezent fonduri proprii de 38-39 pentru achiziţia terenului şi lucrări de construcţie şi a împrumutat alţi aproape 50 de milioane de euro de la Bank of Cyprus în vederea finalizării parcului comercial, a cărui suprafaţă închiriabilă se va ridica la 53.000 mp.

La o asemenea dimensiune, Colosseum va fi de circa trei ori mai mic decât proiectul Băneasa, centrul comercial dominant din zona de nord a Capitalei. După finalizarea parcului comercial însă, Panayi plănuieşte şi construirea unui mall propriu-zis, adevăratul "Colosseum" din proiect.

"Denumirea am ales-o dintr-un termen grecesc furat de italieni pentru cea mai mare arenă a lor pentru spectacole (Colosseumul din Roma - n. red.)", spune Panayi, care a lucrat pentru acest proiect cu arhitecţi britanici şi firma de project management Gardiner & Theobald, de asemenea din Anglia.

Miza de a construi cel mai mare mall din Bucureşti au avut-o şi alţi dezvoltatori, astfel că în 2008 Băneasa a "detronat" Plaza România, în 2009 cel mai mare mall a devenit Cotroceni Park, iar în 2010 a fost deschis Sun Plaza, care are o suprafaţă şi mai mare.

Panayi spune că în toamnă va începe procesul de închiriere a spaţiilor din viitorul mall pentru a putea în 2012 cere bani de la bancă pentru construcţie, care ar urma să ducă investiţia totală în acest proiect la 350 mil. euro.

Până atunci însă, trebuie finalizat spaţiul pentru Carrefour şi închiriate spaţiile până la Leroy Merlin, iar aceste magazine să aibă rezultatele financiare care să justifice dezvoltarea celui mai mare mall din ţară la ieşirea din Bucureşti spre Târgovişte.