Temeri privind noi tensiuni etnice în Rusia, după asasinarea unui colonel în centrul Moscovei

Autor: Iuliana Enache 12.06.2011

Asasinarea, vineri, la Moscova a unui colonel al armatei ruse condamnat în 2003 pentru uciderea unei cecene în mica republică din Caucaz s-a soldat cu circa zece arestări, sâmbătă, în capitala rusă, de teama unor noi tensiuni etnice, relatează AFP.

Acest asasinat a survenit la câteva luni după valul de manifestaţii naţionaliste şi confruntări xenofobe, de la sfârşitul lui 2010, declanşate de moartea unui tânăr suporter de fotbal într-un conflict la Moscova cu locuitori din Caucaz.

Temându-se de noi tensiuni, poliţia a mobilizat, sâmbătă, importante efective în piaţa Manej, din apropiere de Kremlin, şi a arestat circa zece persoane, între care liderul unui grup naţionalist din Moscova, Vladimir Tor, a anunţat agenţia Interfax.

Foşti lideri ai mişcării naţionaliste interzise de justiţia rusă se aflau în cursul serii la marginea acestei pieţe unde accesul a fost blocat de poliţie. O manifestaţie naţionalistă a degenerat în decembrie.

Într-un alt cartier din centrul oraşului, susţinătorii colonelului Iuri Budanov, între care ofiţeri ai armatei şi suporteri de fotbal, au mers să depună flori în apropierea locului în care a fost ucis militarul, vineri, în plină zi şi în plină stradă, cu patru gloanţe trase în cap.

"Suntem mândri de el. El nu şi-a abandonat munca şi nu şi-a trădat patria", a declarat pentru AFP Iana Nikolaieva, ţinând în mână un portret al colonelului Budanov, în prezenţa unui important dispozitiv de poliţie.

Mihail Lebedev, fost ofiţer al armatei care a fost mobilizat şase luni în Cecenia în 2003, l-a descris pe colonel drept un "lider adevărat" care nu şi-a trădat niciodată camarazii.

"Trebuie să se înţeleagă că a fost un război. El a acţionat conform regulilor în vigoare în timpul războiului", a apreciat ofiţerul.

Colonelul Budanov a fost condamnat în 2003 la zece ani de închisoare pentru răpirea şi uciderea, în martie 2000, a tinerei Elza Kungaieva, o cecenă în vârstă de 18 ani.

Ofiţerul comanda atunci o unitate de blindate, iar faptele s-au petrecut pe fondul celui de-al doilea război din Cecenia, declanşat la sfârşitul lui 1999 de Vladimir Putin.

Procesul colonelului Budanov, un marton judiciar de trei ani, a inflamat spiritele în Rusia. Privat de grad şi decoraţii, ofiţerul a fost ridicat la rangul de erou de naţionalişti.

Eliberarea anticipată a lui Iuri Budanov în decembrie 2008 a generat manifestaţii în Cecenia.

Comitetul de anchetă a considerat "prematur" să vorbească despre o răzbunare "etnică", apreciind că ar putea fi vorba şi de o "provocare".

În cursul unei manifestaţii organizate sâmbătă în centrul Moscovei de Partidul Liberal-Democrat rus (LDPR) cu o zi înainte de Sărbătoarea naţională a Rusiei, liderul ultranaţionalist Vladimir Jirinovski a apreciat că acest asasinat demonstrează necesitatea de a se restabili ordinea în Cecenia.

"Aş vrea să văd ce s-ar întâmpla dacă un colonel american ar fi ucis la Washington", a declarat Jirinovski, în faţa a circa 400 de participanţi.