Atac informatic de amploare împotriva FMI. Vedeţi aici ce au urmărit hackerii

Autor: Iuliana Enache - Mediafax 12.06.2011

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a dezvăluit duminică dimineaţă că a fost ţinta unui atac cibernetic semnificativ îndreptat împotriva sistemului său de calculatoare, relatează Sky News.

Un purtător de cuvânt al FMI David Hawley a confirmat atacul, adăugând însă că "Fondul este pe deplin funcţional. "Pot confirma că investigăm un incident. Nu sunt în măsură să dau detalii despre amploarea incidentului de securitate cibernetică", a adăugat el.

Atacul s-ar fi produs înainte de arestarea, la 14 mai a fostului director al FMI Dominique Strauss-Kahn pentru agresiune sexuală.

Un oficial de la Banca Mondială a declarat că aceasta şi-a închis reţeaua de legătură cu FMI, ca măsură de "precauţie", deşi informaţiile transmise prin această reţea nu erau "sensibile".

Un expert în securitate cibernetică, ce a lucrat atât pentru FMI, cât şi pentru Banca Mondială, a declarat că scopul atacului este instalarea unui program care să ofere unui stat "o prezenţă digitală în interiorul" reţelei FMI.

Directorul CIA Leon Panetta a declarat recent în Congres că Statele Unite se confruntă cu "o posibilitate reală" de a fi victima unui atac informatic cu consecinţe grave.

"Următorul Pearl Harbor ar putea fi un atac informatic" care să paralizeze reţelele de energie, sistemele de securitate, industria financiară sau guvernul, a afirmat el.

Experţi IT citaţi de New York Times susţin că consiliul director al FMI a fost informat miercuri despre atac, care ar fi durat câteva luni.
O scrisoare internă transmisă miercuri de FMI îndemna angajaţii să fie foarte atenţi.

"Am detectat săptămâna trecută nişte transferuri suspecte de fişiere, iar investigaţia care a urmat a dezvăluit că un computer desktop din interiorul Fondului a fost compromis şi folosit pentru accesarea sistemelor Fondului. În acest moment, nu avem motive să credem că au fost căutate informaţii personale în scop de fraudă", se arată în scrisoarea transmisă pe 8 iunie angajaţilor FMI.