Mihai Cârciog, unul dintre fondatorii ziarului Evenimentul Zilei, a murit la Viena

Autor: Cristian Hostiuc 12.06.2011

Omul de afaceri Mihai Cârciog, unul dintre fondatorii cotidianului Evenimentul zilei, a murit duminică la Viena, la vârsta de 70 de ani, informează evz.ro.

Născut pe 1 octombrie 1940, la Bucureşti, Mihai Cârciog, a înfiinţat, la începutul anilor '90 revistele Expres, Expres Magazin, Infractorul, Telegraf - Constanţa, Academia Caţavencu, Cuvântul, VIP, posturile Tele 7abc, SOTI Neptun, TV89 Timişoara şi cotidianul Evenimentul zilei.

Înainte de 1989, a fost linotipist, la Combinatul Poligrafic Casa Scânteii, dispecer la Întreprinderea Poligrafică Filaret, şef serviciu tehnic la Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, tehnoredactor-şef la Editura Sport Turism şi secretar de redacţie la Viaţa Românească, Uniunea Scriitorilor.

Cârciog, alături de Ion Cristoiu, a avut cea mai mare contribuţie în crearea Evenimentului Zilei, cotidianul care a marcat între 1993 şi începutul anilor 2000 istoria publică a României. El a fost acum 15 ani unul dintre cei mai puternici, dar discreţi oameni de afaceri din Româania. Alături de investiţiile în media, el a mai înfiinţat şi o bancă dar care nu a apucat să intre pe piaţă.

Dacă Ion Cristoiu este figura de care se leagă ascensiunea Evenimentului Zilei, ziarul care acum 15 ani făcea să tremure pe oricine din România, Mihai Cârciog şi Iliuţă Naghi sunt alte două personaje care au stat în spatele acestui ziar. Cârciog avea funcţia de publisher iar Naghi se ocupa de distribuţie. Ion Cristoiu se ocupa de partea editorială a Evenimentului Zilei. Cristoiu a mai preluat ulterior conducerea unor ziare însă nu a reuşit să reediteze succesul fulminant pe care l-a avut cu Evenimentul Zilei.

La un moment dat Evenimentul Zilei ajunsese să vândă câte 600.000 de exemplare pe zi, iar dimineaţa la tarabe era "bătaie" pe acest ziar care răvăşise piaţa media, unde Adevărul lui Dumitru Tinu şi Cristian Tudor Popescu (succesorul ziarului Scânteia) era lider. Acum Evenimentul Zilei, care a trecut prin mânile mai multor proprietari după Cârciog şi Cristoiu a ajuns să vândă mai puţin de 20.000 de exemplare. Proprietarul din prezent este Boby Păunescu, fiul lui George Constantin Păunescu, care probabil între 1990 şi 1997 a fost cel mai puternic om de afaceri din România. Familia Păunescu deţine şi Curierul Naţional, un ziar înfiinţat imediat după Revoluţie.

La începutul anilor '90 ziarele au fost cele mai influente mijloace din piaţa publică, dar după lansarea Pro TV, influenţa lor a început să scadă. După anul 2000, televiziunile influenţează viaţa cotidiană a ţării iar ziarele pierd dramatic teren.