Încă o săptămână cu emoţii pentru leu

Autor: Liviu Chiru 12.06.2011

Leul ar putea rămâne sub presiune săptămâna aceasta, jucătorii considerând că datele bune privind inflaţia ar putea determina BNR să accepte un curs mai mare. Pe piaţa valutară interbancară euro s-a trazacţionat vinerea trecută între 4,15 şi 4,16 lei, rămânând astfel aproape de nivelurile la care închisese joi seară. BNR a calculat vineri un curs de 4,1566 lei pentru un euro, cu 1,54 bani sub nivelul precedent.

"Datele privind inflaţia din mai (sub aşteptări - n. red.) sunt uşor negative pentru leu, deoarece ar putea indica o toleranţă mai mare din partea BNR pentru o depreciere a leului, în condiţiile în care creşterea preţurilor de consum nu a fost atât de rapidă pe cât se anticipa. BNR s-ar putea abţine de la intervenţii semnificative pe piaţă", comentează analiştii ING Bank.

În tranzacţiile derulate pe pieţele off-shore leul a pierdut teren, cotaţiile urcând peste sfârşitul de săptămână la 4,17/4,18 lei pentru un euro. Dealerii spun că în ciuda volatilităţii mai mari din ultimele zile, volumele tranzacţionate pe piaţa locală rămân modeste. Pe piaţa monetară interbancară dobânzile la depozite au coborât uşor, la 2,9%-3,4% pe an pentru plasamentele pe o zi.