Grecii de la Alpha revin în „Prima casă“, cu marjă de 4% peste Euribor

Autor: Liviu Chiru 12.06.2011

Alpha Bank, o bancă de top zece, devine al doilea jucător după BCR care vinde credite ipotecare garantate de stat în cadrul etapei a patra din programul "Prima casă".

Grecii au la dispoziţie un plafon de 135 de milioane de euro, având în vedere vânzările de credite din precedentele trei etape ale programului, care i-au plasat pe locul patru între participanţii la "Prima casă".

La fel ca în precedentele etape, Alpha vine doar cu o ofertă de finanţări în euro, la o marjă de patru puncte peste indicatorul Euribor la trei luni - dobânda urcă astfel la 5,469% pe an.

Potrivit unui exemplu furnizat de bancă, pentru un credit de 42.500 de euro pe 30 de ani, rata lunară ar fi în prezent de 233,8 euro.

"Alpha Bank garantează aprobarea din punct de vedere financiar a solcitării în maximum trei zile lucrătoare", spun reprezentanţii băncii. Şi în această ediţie, în care statul le-a cerut bancherilor să reducă la jumătate garanţia pentru creditele vândute în trecut şi să reutilizeze garanţiile astfel eliberate, avansul cerut clienţilor se menţine la 5%. În plus faţă de ediţiile anterioare, au acces la program şi cei care deţin deja în proprietate o locuinţă cu o suprafaţă de cel mult 50 de metri pătraţi, precum şi cei cu vârste de peste 35 de ani.

Alpha a primit vinerea trecută avizul BNR pentru noul produs de creditare "Prima casă" şi a semnat convenţia cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM (instituţia care administrează garanţiile oferite de stat), astfel că începând de marţi va putea să demareze efectiv vânzarea de credite.

BCR, cea mai mare bancă locală după active şi jucătorul cu cea mai mare participare în ediţiile precedente ale programului "Prima casă", de circa 600 de milioane de euro, a început să vândă credite în urmă cu o săptămână.

Mai multe bănci şi-au anunţat interesul de a participa şi în ediţia curentă a programului, printre care BRD, Banca Transilvania, CEC Bank sau Millennium Bank. Fiecare jucător trebuie însă să obţină individual de la BNR aprobarea pentru noul produs de creditare, cu garanţie de numai 50% din partea statului, iar discuţiile tehnice s-au prelungit.