BNR: Bancherii vor da mai uşor credite de retail, după doi ani de restricţii

Autor: Ciprian Botea 12.06.2011

Clienţii băncilor ar putea avea acces mult mai uşor la finanţare vara aceasta după doi ani de restricţii în condiţiile în care primele semne de relaxare au apărut deja în primăvară, potrivit unui sondaj realizat de BNR în luna mai.

"Este posibil ca anul 2011 să reprezinte încheierea ciclului de înăspriri aplicate standardelor de creditare, băncile anticipând o relaxare a acestora pentru ambele categorii de credite şi în trimestrul al doilea", spun analiştii BNR.

Analiza BNR se bazează pe raportările făcute de cele mai mari zece bănci locale din punctul de vedere al activităţii de creditare.

Instituţiile de credit au relaxat în primul trimestru standardele de creditare la finanţările de consum pentru prima dată din 2008 încoace, băncile locale devenind chiar mai puţin restrictive decât cele din zona euro. Ajustarea condiţi­ilor de creditare nu s-a reflectat şi în cazul creditelor imobiliare, per ansamblu acestea rămânând neschimbate faţă de ultimele trei luni din 2010, în ciuda scă­derii dobânzilor şi a avansului mediu. Scăderea avansului mediu a continuat în ultimele două luni, când mai multe bănci au lansat oferte de credite ipotecare cu avans de numai 10-15%.

Şi în cazul creditelor în sold raportul dintre valoarea creditelor şi cea a garanţiilor a crescut uşor (loan to value - LTV) şi a ajuns la circa 72%. "Este posibil ca reevaluarea garanţiilor să contribuie la uşoara creştere a LTV la nivelul portofoliului de credite imobiliare", explică analiştii BNR.

Gradul de îndatorare al clienţilor care au luat credite noi s-a menţinut la circa 45%, semn că băncile manifestă în continuare prudenţă. La nivelul portofoliilor de credite vechi, gradul de îndatorare a crescut însă spre 48%, creştere pusă de BNR pe seama diminuării veniturilor disponibile nete ale clienţilor.