Glencore vrea să cumpere cu 13,5 mld. euro un producător kazah de metale

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 12.06.2011

âCompania elveţiană Glencore International, cel mai mare trader de materii prime din lume, ar putea lansa o ofertă în valoare de 12 miliarde de lire sterline (13,5 miliarde de euro) pentru Eurasian Natural Resources Corp. (ENRC), un producător de metale din Kazahstan, scrie Bloomberg.

Ivan Glasenberg, CEO al companiei, a purtat în ultimele săptămâni negocieri cu trei investitori care controlează aproxi­mativ 45% din acţiunile ENRC, potrivit unor surse familiare cu discuţiile. Glasenberg a purtat de asemenea discuţii privitoare la un posibil acord cu guvernul kazah, care deţine 12% din ENRC.

Luna trecută, grupul a reuşit să vândă acţiuni în valoare de peste zece miliarde de dolari în cadrul celei mai mari oferte publice iniţiale derulate pe bursa din Londra.

Chiar dacă lansarea ofertei a coincis cu cea mai mare scădere a preţurilor mate­riilor prime din ultimii doi ani, Glencore a vândut 1,14 miliarde de acţiuni la un preţ de 5,3 lire sterline (6 euro) pe unitate. Astfel, compania are o valoare de piaţă de 59,2 miliarde de dolari (41,5 miliarde de euro), poziţio­nându-se pe locul şapte în topul celor mai mari com­panii de minerit la nivel mondial. Glasenberg a spus anterior că Glencore şi-ar putea folosi acţiunile drept monedă pentru a achiziţiona active mai mari. Compania ar putea încerca achiziţii de 4-5 miliarde de dolari, faţă de 1-2 mld. dolari înainte de listare.

La începutul acestei luni, Glencore aş­tepta apro­barea autorităţii antimonopol din Cehia pentru a putea cumpăra activele Setuza, un producător de ulei aflat în faliment. Compania elveţiană ar putea plăti până la 45 mil. euro pentru o fabrică de presare şi pro­cesare a uleiului, una de rafinare, activele imobiliare şi mărcile deţinute de grupul ceh.